Poništena odluka o razrješenju Nikole Gojkovića sa mjesta predsjednika Opštine

Iz Građanskog saveza su podsjetili da je poništena i odluka SO Herceg Novi o izboru Nataše Aćimović za predsjednicu Opštine, nakon čega je ona drugi put izabrana na to mjesto, “uz iste pravne nedostatke, i suprotno stanovištu Suda, , pa je i sudbina te odluke, unaprijed, jasna”
10 komentar(a)
Gojković, Vujović, Foto: Slavica Kosić
Gojković, Vujović, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 09.03.2016. 14:03h

Nikola-Nikša Gojković je legitimni predsjednik Opštine Herceg Novi jer Upravni sud Crne Gore poništio odluku o njegovom razrješenju, saopšteno je danas iz Građanskog saveza , koji su podnijeli tužbu.

Istaknuto je i da je “Gojković je to svojstvo imao sve od dana izbora na predsjedničku funkciju, ali mu je, nezakonitim i neodgovornim postupkom, većinske-vladajuće strukture odbornika u Skupštini opštine, bilo onemogućeno, da tu funkciju obavlja”.

U obrazloženju suda se između ostalog navodi i da je sud utvrdio da je donošenjem osporene odluke povrijeđena propisana procedura postupka razrješenja Gojkovića .

Iz Građanskog saveza su podsjetili da je poništena i odluka SO Herceg Novi o izboru Nataše Aćimović za predsjednicu Opštine, nakon čega je ona drugi put izabrana na to mjesto, “uz iste pravne nedostatke, i suprotno stanovištu Suda, , pa je i sudbina te odluke, unaprijed, jasna”.

“Brojnost učinjenih propusta i ozbiljnost njihovih štetnih poslijedica, ne može se pripisati slučaju ili neznanju, već isključivo zloj namjeri. Ta namjera je motivisana nastojanjem DPS i Izbora da sačuvaju vlast i obezbjede privilegije i lične interese što ih ona donosi. Svijesno se rizikovalo, da se Opština nađe u pravnom haosu, jednovremnim postojanjem dva predsjednika. “, tvrde u Građanskom savezu.

Upozoravaju i na pravnu (ne)validnost odluka, koje su” donošene u ime predsjednika Opštine, u vremenu kada je Nikša Gojković, na nezakonit način bio onemogućen, da vrši ovu dužnost”.

“Nikola Gojković je legalni i legitimni predsjednik opštine. Predsjednik Skupštine opštine, kome je upućen zahtjev, je dužan, da bez odlaganja, a najviše u roku od 30 dana izvrši presudu Upravnog suda. Mi zahtjevamo da se omogući vršenje funkcije gradonačelniku, odnosno da se ne sprječava izvršenje odluke Upravnog suda”. Kazala je sekretarka Građanskog saveza dr. Tamara Vujović.

Srozan je i ugled Skupštine kao institucije, a poništene odluke ozbiljno su dovele u pitanje sposobnost odbornika da odgovorno i savjesno vrše svoje dužnosti, a predsjednička funkcija u Opštini izložena je porugi ,naveli su iz Građanskog saveza.

“Zato ćemo insistirati kod nadležnih organa koji se staraju o načinu rada lokalnih samouprava, a to je Predsjednik države, Vlada i MUP odnosno njegov državni sekretar za lokalnu samoupravu, da zbog ovakvih propusta u radu Skupštine Opštine Herceg Novi preduzmu mjere kako bi se ovom odborničkom sastavu onemogućilo da dalje vrši vlast”, kazao je Nikola Gojković.On je kazao i da će insistirati na skraćenju mandata Skupštini koja se ne rukovodi zakonom, kao da bi zbog svih propusta neko trebalo moralno i pravno da odgovara.

Ponovo ćemo tražiti mišljenje Upravnog sudfa o izboru Aćimović

“Čekamo da u Službenom listu izađe odluka Skupštine o ponovljenom izboru Nataše Aćimović, odmah ćemo se opet obratiti Upravnom sudu sa istim zahtjevom da je njen reizbor uslijedio i zbog istih pravnih manjkavosti”, kazao je Gojković.

Opština: Uklonićemo manjkavosti

“Nepravilnosti na koje je Upravni sud ukazao odnose se na vremenski rok od dana zakazivanja do dana održavanja sjednice Skupštine opštine.

U skladu sa mišljenjem Upravnog suda, Skupština opštine Herceg Novi će u ponovljenom postupku otkloniti uočene tehničke manjkavosti prvobitne odluke i donijeti novu.

Posebno ističemo da presuda Upravnog suda u pravnom smislu nema karakter imenovanja, tako da Herceg Novi trenutno nema dva predsjednika Opštine, već jednog”, saopšteno je iz Opštine Herceg Novi.

Bonus video: