Demokrate, TA i DSS neće bez borbe da prepuste Tivat DPS-u

“Nećemo dozvoliti da Tivat bude druga Andrijevica. Nećemo dozvoliti da budemo kolateralna šteta podgoričkih igara bez granica. Čast izuzecima, ali od vaših sujeta, uskostranačkih interesa, a možda i nečeg mnogo goreg - ne može se više živjeti."
59 pregleda 44 komentar(a)
tivatska opozicija, Foto: Siniša Luković
tivatska opozicija, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 09.03.2016. 13:55h

Bojkot lokalnih izbora od strane opozicionih partija i lista, potpuni ili parcijalni, jedini je način da DPS sa svojim satelitima ponovo dođe do vlasti u Tivtu. To je jedino u interesu DPS a nikako opozicije i građana Tivta- saopštli su na zajedničkoj konferenciji za štampu predstavnici tivatskog odbora Demokrata, DSS i Tivatske akcije (TA).

Reagujući na odluku DF-a da bojkotuje tivatske izbore zakazane za 17.april, čelnici ove tri stranke su poručili da je sigurno da će izbori u Tivtu “biti nefer i nedemokratski, kao što su bili i svaki izbori u proteklih 26 godina”.

“Ovi će biti i najneregularniji do sada, jer je lokalni DPS u bezizlaznoj situaciji, i koristi sva sredstva da ucjenjuje i kupuje ljude, a naročito opozicione glasače da ne izađu na izbore. I pored toga, DPS po svim istraživanjima stoji katastrofalno loše, i nalazi se na granici između 7 i 8 mandata od ukupno 32. Stoga je bojkot, od tsrne opozicije, potpuni ili parcijalni, jedini način da DPS sa svojim satelitima ponovo dođe do vlasti u Tivtu.”- kazao je Mirko Kovačević (TA), ističući da je to jedino u interesu DPS, a ne nikako opozicije i građana.

Čelnici TA, DSS i Demokrata Tivta stoga su liderima svih opozicionih partija u Crnoj Gori uputili ultimatum koji oni moraju prihvatiti u roku od 24 sata, ukoliko žele da se te tri stranke pridruže bojkotu izbora 17.aprila.

“Zahtijevamo da se javno obavežete da ćete svi zajedno koji želite da bojkotujete izbore u Tivtu, u roku od 10 dana napokon organizovati proteste cjelokupne ujedinjene opozicije na kojima ćete tražiti da režim prihvati još rigoroznije uslove za formiranje prelazne Vlade od onih na kojima su u parlamentarnom dijalogu insistirali DEMOS, URA, SNP, i SDP, te da ćete tražiti odlaganje izbora u Tivtu do termina za državne izbore, i da se do tih izbora uspostavi zajednička tehnička lokalna uprava sastavljena podjednako od sadašnje pozicije i opozicije. Tražimo da se javno obavežete, ukoliko režim ne prihvati ove zahtjeve i pokuša da organizuje izbore u Tivtu, da ćete veliki svedržavni protest organizovati na dan izbora u Tivtu, od ujutru do uveče.”- saopštio je Kovačević u svoje i ime kolega iz DSS i Demokrata, poručujući opozicionarima da ukoliko ne prihvate te uslove ili budu reagovali ćutanjem ili oklijevanjem, TA, DSS i Demokrate će uzaći na lokalne izbore.

“Tražimo onda od DF da zaradi interesa Tivćana, pređe preko svoje potpuno legitimne političke platforme i izađe na izbore u Tivtu, ili podrži neku od opozicionih lista.Bojkot izbora u Tivtu za kojim ne bi slijedila najveća demonstracija otpora režimu do sada - bila bi besmisleno žrtvovanje Tivta. To bi značilo da desetkovanom tivatskom DPS-u i njegovim satelitima prepuštamo Tivat. Da u tivatskoj skupštini sljedeće 4 godine nema niti jedan opozicioni odbornik, i da ona bude leglo korumpiranih poslušnika, poltrona, i lokalnih redikula. Da Tivat bude u potpunosti uništen.”-kazao je Kovačević dodajući da TA, DSS i Demokrate to neće dozvoliti.

“Nećemo dozvoliti da Tivat bude druga Andrijevica. Nećemo dozvoliti da budemo kolateralna šteta podgoričkih igara bez granica. Čast izuzecima, ali od vaših sujeta, uskostranačkih interesa, a možda i nečeg mnogo goreg - ne može se više živjeti. Bojkot izbora u Tivtu ćemo podržati samo ako odmah zajednički krenete u oslobađanje Crne Gore.Ako to ne želite, ili ne umijete - ne smetajte nama da to uradimo makar u Tivtu.“- zaključio je Kovačević.

Risančić: Iz novina saznali za odluku DF-a

Dejan Risančić (DSS) je kazao da je ta stranka na poziv NOVE pristala na koaliciju za izbore u Tivtu, ali da je za odluku DF da ih bojkotuje, „saznao iz medija“, a ne od svog koalicionog partnera.

„Imamo saglasnost GO DSS da ako te koalicije ne bude, mi samostalno izađemo na izbore, pod uslovom da ih opozicija ne bojkotuje. Mi ne smijemo dozvoliti scenario bojkota iz Andrijevice, a kao stranka imamo i nemilo iskustvo iz Mojkovca. Mislim da je sa ovim jasno građanima Tivta ko vodi pravu opozicionu borbu.“- istakao je Risančić pozivajući kolege da zalaganja o decentralizaciji, sprovedu i kada je u pitanju vođenje politike svojih stranaka i na lokalnom nivou.

„Suština problema je to što isključivo DPS u Tivtu najmanje želi izbore u ovom trenutku, ali najmudrije ćuti i čeka neki okršaj između opozicije ne bi li se još jednom napravile podjele u opozicionom biračkom tijelu.“- istakao je Vlado Arsić (Demokrate). On je podvukao da sve informacije i analize sa terena pokazuju da DPS „više nikada neće imati većinu u SO i da svjih 7-8 mandata koje će osvojiti na narednim izborima, pa moraju da dožive krah“.

Bonus video: