Radulović i Brake: Države zapadnog Balkana da gaje dobrosusjedske odnose

U saopštenju Ministarstva se kaže da je Radulović istakao važnost dobre saradnje dvije države, iskazavši zahvalnost što Belgija, kao osnivač EU, ima poseban senzibilitet za evrotlanske aspiracije Crne Gore
86 pregleda 0 komentar(a)
Vladimr Radulović, Sigfrida Brake, Foto: MVPEI
Vladimr Radulović, Sigfrida Brake, Foto: MVPEI
Ažurirano: 09.03.2016. 13:10h

Države zapadnog Balkana treba da gaje dobrosusjedske odnose, koji su značajni za postkonfliktna društva i zajedničku integraciju u Evropsku uniju (EU), ocijenjeno je na sastanku crnogorskog ambasadora u Belgiji, Vladimira Radulovića i predsjednika donjeg Doma parlamenta te države, Sigfrida Brakea.

“Sagovornici su se saglasili da države zapadnog Balkana treba posebno da baštine kulturu dobrosusjedskih odnosa, koji su posebno značajni za postkonfliktna društva, ali i za zajedničku integraciju u EU”, saopšteno je iz Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija (MVPEI).

U saopštenju Ministarstva se kaže da je Radulović istakao važnost dobre saradnje dvije države, iskazavši zahvalnost što Belgija, kao osnivač EU, ima poseban senzibilitet za evrotlanske aspiracije Crne Gore.

Navodi se da je Radulović naglasio da Crna Gora sa punom posvećenošću radi gradi društvo zasnovano na vladavini prava i jakim institucijama.

Radulović je, dodaje se, istakao da Crna Gora posebno cijeni partnerski odnos i razumijevanje koje u tom procesu ima od Belgije.

“Brake je odao priznanje našoj državi za dosadašnja dostignuća u procesu evroatlanskih integracija i potvrdio da će Brisel, koji je i prijestonica EU, nastaviti da bude saveznik naše države na njenom putu ka članstvu u NATO i EU”, saopšteno je iz MVPEI.

U saopštenju se kaže da je Brake naglasio da će se lično zauzeti da nastavak procesa pridruženja Crne Gore NATO-u, uključujući i ratifikacione procedure, bude brz i uspješan, kao i sve do sada.

Navodi se da je apostrofiran značaj jačanja saradnje crnogorskog i belgijskog parlamenta, koja se zasniva, ne samo na čestim susretima lidera tih institucija, već i na saradnji koju su ostvarile parlamentarne grupe prijateljstva.

Na sastanku je, dodaje se, razgovarano i o pripremama za organizaciju uzvratne posjete crnogorskih parlamentara Belgiji tokom ove godine.

Bonus video: