Borbeli: Crnu Gora je zemlja sa posebnom reputacijom u stabilnosti Zapadnog Balkana

„I iskoristite započete reforme za uspostavljanje pune ravnoteže i kontrole nad institucijama koje se, kako vidimo, ubrzano izgrađuju i osnažuju“
8 komentar(a)
Duško Marković, Laslo Borbeli, Foto: Vlada Crne Gore
Duško Marković, Laslo Borbeli, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 08.03.2016. 20:09h

Crnu Gora je zemlja sa posebnom reputacijom u kontekstu stabilnosti regiona Zapadnog Balkana, ocijenio je predsjednik Odbora za spoljne poslove Predstavničkog doma Rumunije, Laslo Borbeli.

Potpredsjednik Vlade Duško Marković primio je danas delegaciju Odbora, koju je predvodio Borbeli.

„Borbeli je saopštio da Rumunija doživljava Crnu Goru kao zemlju sa posebnom reputacijom, u kontekstu stabilnosti regiona Zapadnog Balkana“, saopšteno je iz Vlade.

On je dodao da je potrebno da Crna Gora kao država zadrži taj pozitivni trend.

„I iskoristite započete reforme za uspostavljanje pune ravnoteže i kontrole nad institucijama koje se, kako vidimo, ubrzano izgrađuju i osnažuju“.

Marković je, kako je saopšteno, informisao parlamentarnu delegaciju o napretku Crne Gore ka NATO-u i Evropskoj uniji i upoznao Borbelija sa naporima Crne Gore na unapređenju vladavine prava, daljoj nadgradnji institucija, očuvanju političke stabilnosti i nastavku ekonomskih reformi.

„Crna Gora snažno ide naprijed na dva važna kolosjeka: spoljno-političkom, gdje je punopravno članstvo u NATO u vrhu agende, i koje će samo po sebi podupirati i našu evropsku integraciju; i unutrašnjem – gdje su ekonomska, politička i ukupna društvena stabilnost naši ključni prioriteti“, kazao je Marković.

On se, kako je saopšteno, osvrnuo i na aktuelna politička i demokratska pitanja u crnogorskom društvu.

„O čemu je sa sagovornikom konstatovao da će politički dijalog uz ponudu Vlade koja je zvanično saopštena opoziciji, u svom daljem nastavku i nadgradnji, obezbijediti potrebne preduslove za organizovanje demokratskih i fer izbora“, kaže se u saopštenju.

Sagovornici su dosadašnju saradnju Crne Gore i Rumunije ocijenili kvalitetnom, uz obećanje rumunske strane da će ta država nastaviti da podržava Crnu Goru u dostizanju vrijednosti zapadne demokratije i da će vjerovatno biti jedna od prvih država koja će ratifikovati Protokol o članstvu Crne Gore u NATO.

Bonus video: