Studija Pokreta za neutralnost: EU da bude garant neutralnosti Crne Gore

Predsjednik Skupštine Pokreta za neutralnost, Ognjen Jovović, kazao je da je po pitanju NATO-a napravljenja jedna polarizacija - za NATO i protiv NATO-a
99 pregleda 7 komentar(a)
Pokret za neutralnost, Foto: Pokret za neutralnost
Pokret za neutralnost, Foto: Pokret za neutralnost
Ažurirano: 08.03.2016. 12:20h

Evropska unija (EU) treba da bude granat vojne neutralnosti Crne Gore, po modelu Irske, navodi se u studiji koju je danas predstavio Pokret za neutralnost.

Izvršni direktor Pokreta za neutralnost, Marko Milačić rekao je da se ta organizacija zalaže da Crna Gora bude članica EU i da Unija bude garant njene vojne neutralnosti i to po modelu Irske.

Neutralnost je, kako smatra, model koji donosi Crnoj Gori najbolji ekonomski i bezbjednosni prosperitet.

On je kazao da će u Pokretu za neutralnost početi kampanju publikovanjem studije o vojnoj neutralnosti “Neutralna Crna Gora”.

”Cilj nam je da, veoma brzo, posjetimo sva veća mjesta, sve opštine, i da prezentujemo studiju što većem broju građana kako bi se oni upoznali iz prve ruke o našoj ideji koja je sistematski potiskivana i koja se sistematski prećutkuje”, rekao je Milačić na konferenciji za novinare.

On je dodao da će Pokret za neutralnost, uporedo sa tom voditi i kampanju o nephodnosti odlučivanja o članstvu Crne Gore u NATO.

“Smatramo da jedna ovako važna društvena i državna odluka mora biti donesena na referendumu, nikako u Skupštini”, ocijenio je Milačić.

On je naveo da tome u prilog ide i afera Depeša, prema kojoj je, kako je dodao, 84 odsto stanovnika za odlučivanje na referendumu.

“Šezdeset pet odsto onih građana koji jesu za članstvo, takođe su za referendumsko odlučivanje. Ta dva podatka na najbolji mogući način pokazuju da Crna Gora mora na referendumu da se odluči o ovako važnom pitanju ukoliko želimo da donesmo ispravnu i legitimnu odluku”, tvrdi Milačić.

U Pokretu za neutralnost, kako je kazao, vjeruju da Crna Gora ne treba da se svrstva u vojne blokove u periodu kada postoji multipolarnost i kada su blokovi izrazito sukobljeni.

Predsjednik Skupštine Pokreta za neutralnost, Ognjen Jovović, kazao je da je po pitanju NATO-a napravljenja jedna polarizacija - za NATO i protiv NATO-a.

“I to je nešto što odgovara našem sistemu, upravo zato što zagovornici ideje neulaska Crne Gore u NATO nemaju alternatuvu, tačnije rečeno, nemaju izgrađeno rješenje šta ako ne u NATO”, naveo je Jovović.

On je kazao da u studiji Pokreta za neutralnost nema emocija i populizma koji “danas kontaminira svijet prosječnog građanina”.

“Vlast konstantno manipuliše činjenicama kako je NATO sigurna budućnost, kako će da se dogodi ekonomski bum ukoliko postanemo članica, a mi studijom kroz primjere i komparativnu analizu pokazujemo da to uopšte ne znači”, pojasnio je Jovović.

On je dodao da se na osnovu emocija i iskustava iz 1999. godine ne može kreirati budućnost države.

Jovović je pojasnio da su sve države EU koje su neutralne bazirane na konceptu Irske.

Prema njegovim riječima, s obzirom na broj otvorenih poglavlja i napredak ka EU integracijama, sasvim je izvjesno da će Crna Gora postati članica EU.

“Smatramo da mi kao buduća članica EU možemo od nje dobiti garancije za vojnu neutralnost”, poručio je Jovović.

On je, u vezi sa izdvajanjima za odbranu, rekao da sve neutralne države imaju vojni budžet manji od jedan odsto. “Toliko je njihovo ulaganje. A naša članarina će biti dva odsto, a nekim državama je i veća.”

Jovović je dodao da je važno što mnoga istraživanja danas pokazuju da su tri vodeće države u kojim je stopa korupcije najniža neutralne, a četvrta nije članica NATO-a.

Bonus video: