SDP ne ruši DPS u Kotoru, nego zove da svi vladaju

Predsjedništvo SDP ponudiće opoziciji ulazak u opštinsku vlast u Kotoru, kako bi kontrolisala izborni proces i državne resurse
56 pregleda 59 komentar(a)
SDP, Foto: Luka Zeković
SDP, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 08.03.2016. 06:37h

Socijaldemokratska partija (SDP) će ponuditi opoziciji ulazak u opštinsku vlast u Kotoru, kako bi kontrolisala izborni proces i upotrebu državnih resursa, saznaju “Vijesti”.

Taj predlog trebalo bi da bude upućen na sjednici predsjedništva SDP-a, koja će se održati do kraja nedjelje, čime će se praktično ponuditi formiranje lokalne vlasti izbornog povjerenja.

Takav model već je razmatran tokom parlamentarnog dijaloga, kada je opozicija tražila da ulaskom u Vladu i državne insitucije spriječi predizborne zloupotrebe državnih resursa.

"SDP-u nije cilj da kroz političku prekompoziciju dobije što više vlasti već da u trenutku duboke političke krize u državi, tamo gdje je u prilici, bude odgovorna i omogući kontrolu izbornog procesa od strane opozicije. Nije nam cilj da imamo više vlasti, već stabilnost i kontrola izbora", kazao je sagovornik "Vijesti".

Podsjećajući da je do izbora u Kotoru ostalo nešto više od pola godine, sagovornik "Vijesti" je istakao da je ključni uzrok političke krize nepovjerenje u izborni proces i da to vrijeme treba iskoristiti da se na nivou opštinske vlasti uspostave mehanizmi opozicione kontrole izbornog procesa.

Ponuda SDP-a uslijediće kao odgovor na zahtjev 14 odbornika kotorske opozicije da se pokrene inicijativa za smjenu predsjednika opštine Aleksandra Stijepčevića. Dok se tom prijedlogu kotorski SDP nije izjašnjavao, predsjednik opštinskog odbora Demokratske partije socijalista (DPS) Željko Avramović kazao je da ne vjeruje u smjenu vlasti.

"Ja ne vjerujem da će doći do prekompozicije vlasti, jer vlast u Kotoru skladno funkcioniše, tako da ne vidim ni razlog ni potrebu da se tu nešto dešava. Matematika je vrlo jasna, njih 14 je potpisalo neku vrstu dogovora, tačnije traže od SDP da se izglasa nepovjerenje predsjedniku opštine, međutim nemam sazanja da su kolege iz SDP na to spremne", kazao je on za Antenu M.

Bonus video: