Vujačić nema dva pasoša

Iz Regularne lože Srbije tvrde da je Vujačiću Đukanović dao crnogorski, a Ivica Dačić srpski diplomatski pasoš, MVPEI tvrdi suprotno
212 pregleda 4 komentar(a)
Ranko Vujačić, Foto: Luka Zeković
Ranko Vujačić, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 08.03.2016. 08:02h

Ambasador Crne Gore u Berlinu, Ranko Vujačić, nema diplomatski pasoš Srbije kako to tvrde beogradske "Večernje novosti", kazali su iz Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija (MVPEI).

Beogradski list objavio je da je Vujačić, veliki majstor Regularne velike lože Srbije, na otvaranju izložbe u Berlinu kazao da se izložba "događa upravo u godini u kojoj obilježavamo desetogodišnjicu obnove samostalnosti Crne Gore", zbog čega su se članovi ove srpske masonske organizacije pobunili što njihov starješina "u svojstvu stranog ambasadora govori javno o samostalnosti Crne Gore od Srbije, čime dolazi u sukob interesa".

Beogradski list je objavio i da je Vujačić državljanin i Srbije i Crne Gore, da ima dva diplomatska pasoša, te da je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije prošle godine dalo nalog za oduzimanje diplomatskog pasoša Vujačiću, što još nije urađeno.

"Ambasador Ranko Vujačić nema diplomatski pasoš druge države. Ambasador Vujačić ima crnogorsko državaljanstvo koje je dobio u skladu sa zakonom, čime je stekao mogućnost da bude biran na javne funkcije", naveli su iz crnogorskog MVPEI.

"Večernje novosti" se pozivaju na neimenovani izvor iz masonske lože koji im je kazao da "Vujačić nije patriota jer ne ispunjava osnovna načela slobodnog zidarstva sadržana u Konstituciji RVLS da "neguje ljubav prema otadžbini i da je veran i odan Srbiji".

Isti izvor kazao je beogradskom listu da Vujačić treba da bude suspendovan jer sjedi na dvije stolice, crnogorskoj i srpskoj, a da kao ambasador zastupa samo crnogorske interese.

Iz srpske lože tvrde da je Vujačiću državljanstvo dao njegov prijatelj, premijer Milo Đukanović, a Ivica Dačić diplomatski pasoš Srbije. Tvrde i da su se dva ministra u Vladi Crne Gore bunila što je Vujačić izabran za ambasadora.

Osim što je prvi čovjek masonske lože Srbije, Vujačić je i član srpskog ogranka Trilateralne komisije, udruženja koje je poznato i kao svjetska vlada u sjenci. Članica srpskog ogranka Trilaterale - "East - West Bridge”(EWB) čija je članica i sestra premijera, Ana Đukanović. Protiv imenovanja Vujačića na mjesto ambasadora, na sjednici Vlade glasali su ministarka odbrane Milica Pejanović-Đurišić i tadašnji ministar unutrašnjih poslova Raško Konjević.

Vujačić je navodno svojevremeno u Organizaciji ujedinjenih nacija za industrijski razvoj (UNIDO) sa sjedištem u Beču, lobirao za potapanje kanjona Tare kako bi se izgradila hidroelektrana Buk - Bijela.

U javnosti se spekulisalo da je imenovanje Vujačića zapravo kontrausluga za lobiranje za Buk - Bijelu i zasluga što je Ana Đukanović postala članica dijela Trilaterale.

Vujačić je mason je postao 1998. godine u Engleskoj. Za starješinu Regularne velike lože Srbije i velikog majstora lože Srbije izabran je 2012. godine.

Bonus video: