Tufegdžić: Korupcija je i dalje naša realnost

Cilj transparentnosti, u ovom slučaju Javne rasprave, utiče na smanjenje mogućih zloupotreba i, u krajnjem, korupcije, dodao je Tufegdžić
61 pregleda 1 komentar(a)
Dragan Tufegdžić, Foto: Demokrate
Dragan Tufegdžić, Foto: Demokrate
Ažurirano: 07.03.2016. 13:44h

Smisao donošenja odluka koje se tiču javnog dobra, odnosno imovine svih građana jedne države jeste u transparentnosti, a samim tim participaciji i informisanosti što šire društvene zajednice, izjavio je Dragan Tufegdžić, član inicijativnog odbora Demokrata Bar.

On je dodao da kada građani imaju potrebne informacije, mogu učestvovati u donošenju odluka i rješavanju pitanja koja se tiču svih njih. Zbog toga, Tufegdžić smatra da postoji javna rasprava, kao mogućnost učešća svih građana u donošenju odluka od zajedničkog interesa.

"U Baru je 16.02.2016. godine održana "Javna rasprava o Nacrtu Prostornog plana posebne namjene za Obalno područje Crne Gore i Nacrtu Izvještaja o strateškoj procjeni uticaja na životnu sredinu". U fokusu je izuzetno važno pitanje, koje će opredijeliti sudbinu prostora kao najvrednijeg resursa. Iako je Ministarsvo održivog razvoja i turizma na svom sajtu dalo sve relevantne informacije o pomenutoj temi, prosječan građanin se, ipak, ne informiše svakodnevno o aktivnostima pojedinih ministarstava. Ova tema je barem na sajtu Opštine Bar zaslužila koju rečenicu. Stiče se utisak da se pokušava oduzeti šansa svim građanima, stručnjacima i onim manje stručnim da daju svoj doprinos da neke odluke postanu bolje i da doprinesu što više društvenoj zajednici. Oni koji odlučuju, tačnije oni na vlasti, Javnu raspravu smatraju nužnim zlom, koje moraju, a ne žele sprovesti. Kada bi mogli, ukinuli bi je. Informisanost o održavanju javnih rasprava je daleko od dobrog i vidljivog informisanja građana", kazao je Tufegdžić.

Cilj transparentnosti, u ovom slučaju Javne rasprave, utiče na smanjenje mogućih zloupotreba i, u krajnjem, korupcije, dodao je Tufegdžić.

Član inicijativnog odbora Demokrata Bar smatra da je korupcija nešto što je i dalje naša realnost, mogućnost "dodatnih prihoda pojedinaca", i nešto što koči ozdravljenje i napredak ovog društva.

"Ja želim da vjerujem da u vladajućim strukturama ipak ima svijesti i savjesti da je ovo kuća svih nas, a ne pojedinaca i da je moramo urediti i voditi tako da svi mi imamo iste uslove i šanse i da se politika vodi u interesu svih. Međutim, u našoj državi, prošlost i praksa su pokazale, da je lični i pojedinačni interes uvijek iznad interesa svih građana. Postavlja se pitanje - do kada? Stvaranje privilegovane klase sa jedne strane i obespravljenih građana sa druge, ne može trajati vječno i neće. Demokratska Crna Gora to neće dopustiti", kazao je Tufegdžić.

Bonus video: