OSA: Crnogorska olovna vremena

“Nakon što je sunce pravde ogrijalo apeninsko poluostrvo, mračni oblak olovnih vremena nadvio se nad Crnom Gorom. I u našim krajevima je mafija ostvarila svoj davnašnji san da uđe u parlament i odlučuje o stvarima od javnog značaja, kao što su slobodni i fer izbori”
60 pregleda 14 komentar(a)
Vladan Raičević, Foto: Svetlana Mandić
Vladan Raičević, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 07.03.2016. 12:41h

Omladinske studentske asocijacije (OSA) zabrinuti su zbog, kako ističu u saopštenju za javnost, društvene klime koja traje skoro tri decenije, a koja bi se mogla opisati kao "olovna vremena". Prema njihovim riječima “upadljiva je sličnost” između teške socio-političke klime koja je “pritisnula Crnu Goru od kada je na vlasti DPS-SDP i perioda novije italijanske istorije poznatog pod nazivom "olovna vremena" koja metaforično govori o trodecenijskoj sprezi između vlasti i mafije”.

“Nakon što je sunce pravde ogrijalo apeninsko poluostrvo, mračni oblak olovnih vremena nadvio se nad Crnom Gorom. I u našim krajevima je mafija ostvarila svoj davnašnji san da uđe u parlament i odlučuje o stvarima od javnog značaja, kao što su slobodni i fer izbori”, navodi se u saopštenju koje potpisuje Vladan Raičević, predsjednik OSA-e.

On smatra da postojeću političku situaciju u Crnoj Gori mogu da “razbistre samo akcija, protesti i konkretna politička kampanja ‘čiste ruke’, slično onoj u Italiji, a ne neplodna kontemplacija i teatralni dijalozi”.

“Članovi OSA-e osjećaju obavezu da opozicione i kvaziopozicione učesnike u ‘dijalogu’ sa bestidnim vlastima, podsjete na surove činjenice iz italijanskih prošlih i crnogorskih aktuelnih olovnih vremena”, ističe Raičević uz napomenu da dijlog vlasti i dijela opozicije podsjeća na Titanik, a da su čamci za spasavanje rezervisani za odabrane.

“Otuda javno postavljamo pitanje pregovaračima iz opozicije, da li su svjesni fatalnosti neuspjeha i još više uspjeha dijaloga o takozvanim fer izborima? Slaba će nam biti utjeha ko će se na kraju pokazati kao iskrena, a ko kao neiskrena opozicija. Pregovaračima se očigledno ne žuri, a crnogorska omladina više nema vremena za gubljenje”, zaključuje Raičević.

Bonus video: