Cdu: Javna rasprava o nacrtu POP-a dobija politikantski karakter

Takav Prostorni plan bi, prema njihovom mišljenu, otvorio put donošenja detaljnih planova urbanističke sanacije, kako bi se, koliko je to moguće, ublažile posljedice višedecenijske devastacije
4 komentar(a)
CDU, Foto: CDU
CDU, Foto: CDU
Ažurirano: 07.03.2016. 11:37h

Javna rasprava o nacrtu Prostornog plana posebne namjene za obalno područje dobija isključivo politički, odnosno politikantski karakter, smatraju iz Cdu.

Prema njima oni koji su zatražili povlačenje Nacrta iz javne rasprave ne uvažavaju struku i mišljenja eksperata, već "u prvi plan stavljaju partijske interese i ubiranje jeftinih političkih poena".

"Jedini cjelishodan način za zaustavljanje pogubnih procesa u urbanizmu i korišćenje prostora u obalnom području Crne Gore jeste donošenje, što je prije moguće, valjanog Prostornog plana, koji će biti usklađen sa Master planom iz 2008. Takav Prostorni plan bi trebalo da stavi van snage sve planove koji mu protivrječe, kao i one koji nijesu u skladu sa principima održivog razvoja, propisa i konvencija koji regulišu ovu oblast", kazali su u Cdu.

Takav Prostorni plan bi, prema njihovom mišljenu, otvorio put donošenja detaljnih planova urbanističke sanacije, kako bi se, koliko je to moguće, ublažile posljedice višedecenijske devastacije.

U skladu sa tim, Cdu podržava i ohrabruje uklanjanje nekih objekata ukoliko nije moguće pronaći druga rješenja za sanaciju.

"Svako odugovlačenje i mijenjanje planova pod političkim i populističkim pritiscima, kao i neodgovorno odlaganje donošenja ovog Plana "za bolja vremena", samo će podsticati i ohrabrivati dalju devastaciju i propadanje vrijednih turističkih i ostalih resursa, i dodatno urušavati crnogorsku ekonomiju i standard naših građana.Promjene su prijeko potrebne i neophodne, ali potrebni rezultat i dobra rješenja može dati samo ona politika koja uvažava struku i koja je odgovorna prema budućnosti države Crne Gore i svih njenih građana.Odgovorna, kompetentna i efikasna politika mora pratiti provjereno znanje i stavove struke. Stanje koje sada imamo je slika mnogobrojnih loših posljedica prakse koja je taj princip zaboravila i negirala", kazali su iz Cdu.

Bonus video: