DPS traži većinu da mijenja SDP

Raskid koalicije biće ozvaničen u Pljevljima i Nikšiću, dok su za prekompoziciju u Kotoru DPS-u potrebna četiri odbornika opozicije
92 pregleda 23 komentar(a)
Ranko Krivokapić, Milo Đukanović, Ivan Brajović, Foto: Savo Prelević
Ranko Krivokapić, Milo Đukanović, Ivan Brajović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 06.03.2016. 15:22h

Nakon raskida koalicije u Bijelom Polju, Demokratska partija socijalista (DPS) uskoro bi mogla zvanično prekinuti saradnju sa Socijaldemokratskom partijom (SDP) u Nikšiću i Pljevljima, dok je koalicija u Kotoru za sada sigurna, saznaju “Vijesti”.

Prekompozicija vlasti sigurna je u Nikšiću i Pljevljima, gdje većinu odbornika već čine bivši članovi SDP-a koji su prešli u Socijaldemokrate Crne Gore, dok bi za raskid koalicije u Kotoru DPS-u trebala pomoć Pozitivne Crne Gore, nezavisnih odbornika i neke od prosrpskih partija.

Sagovornik “Vijesti” iz SDP-a tvrdi da je raskid na lokalnom nivou očekivan nakon preporuke Predsjedništva DPS-a Glavnom odboru da se zvanično prekine savez sa SDP-om. Nakon odluke SDP-a da ne glasa za podršku Vladi, premijer Milo Đukanović tražio je razrješenje ministra unutrašnjih poslova Raška Konjevića a pokrenuta je inicijativa i za smjenu predsjednika parlamenta Ranka Krivokapića. Dan nakon preporuke Predsjedništva za raskid koalicije, Vlada je donijela odluke o razrješenju funkcinera SDP-a u nekoliko komisija i odbora državnih peduzeća.

"Smjene i razlaz na lokalnom nivou smo očekivali od kada smo donijeli odluku da ne glasamo za povjerenje Vladi. Sigurno je da će DPS ozvaničiti raskid u opštinama gdje već ima potrebnu većinu, ali ne isključujemo da prekompoziciju vlasti pokušaju i u opštinama poput Kotora, gdje nemaju dovoljan broj odbornika. Ne treba isključiti da će do nove većine pokušati da dođu i političkom korupcijom”, kazao je sagovornik “Vijesti” iz SDP-a.

Predstavnici vladajuće koalicije u Kotoru imaju 18 odbornika, dok opozicija ima 15 predstavnika. To praktično znači da bi za prekompoziciju vlasti u tom gradu, gdje SDP ima četiri odbornika, DPS morao da traži podršku jednog predstavnika Pozitivne, dva nezavisna odbornika koja su ranije napustila stranku Darka Pajovića ali i nekog od predstavnika prosrpskih partija.

Da je za sada teško očekivati da neko iz opozicionog tabora u Kotoru stane uz DPS, potvrđuje i inicijativa 14 odbornika opozicije kojom se od SDP-a traži da zajednički smijene predsjednika Opštine Kotor Aleksandra Stjepčevića. Dio opozicije najavio je inicijativu za smjenu gradonačelnika i u Tivtu, u kojem DPS i SDP čine vlast i gdje su zakazani izbori za 17. april.

Ozvaničenje raskida koalicije uskoro bi se moglo očekivati u Pljevljima, gdje je jedini odbornik SDP Munir Redžović sada u Socijaldemokratama, ali i u Nikšiću gdje su tri od četiri odbornika u stranci Ivana Brajovića. Dvije partije već su se razišle u Bijelom Polju, a DPS je u Baru već pokrenula inicijativu za smjenu predsjednika SO Osmana Subašića iz SDP-a. Iza inicijative stale su i Socijaldemokrate i Pozitivna Crna Gora.

Bojadžić: Nema smjene onih koji su birani na konkursu

Ističući da koalicija u Bijelom Polju nije funkcionisala već godinu, predsjednik odbora SDP-a Tufik Bojadžić kazao je da nije sporna najava DPS-a da ga smijeni sa mjesta potpredsjednika Opštine, jer je na na tu funkciju došao političkim sporazumom.

"Sporna je najava čistke onih koji su na funkcije došli putem konkursa. Spremni smo da na to reagujemo i da kod nadležnih organa procesuiramo sve što je kršenje zakona. A kršenje zakona je ako kažete da ćete sve da smijenite i da to pripada DPS-u", kazao je Bojadžić Radiju Antena M, navodeći da raskid koalicije sa DPS-om neće uticati na snagu SDP-a u Bijelom Polju.

Bonus video: