Šehović: Raščišćavanje političke scene nezaustavljiv proces

“Uvjeren sam da političke strukture koje čine aktuelnu vlast na narednim izborima preporučuju brojni rezultati postignuti na spoljašnjem i unutrašnjem planu, čemu smo i mi u Socijaldemokratama dali značajan doprinos, zbog čega ćemo izvjesno još ubjedljivije pobijediti, nezavisno od formata u kojem ćemo na izbore izaći”, rekao je Šehović
51 komentar(a)
Damir Šehović, Foto: Socijaldemokrate
Damir Šehović, Foto: Socijaldemokrate
Ažurirano: 06.03.2016. 14:23h

Procesi razobličavanja i raščišćavanja političke scene, kojima su Socijaldemokrate dale značajan doprinos, su nezaustavljivi, što je dobro za demokratsko sazrijevanje Crne Gore, ocijenio je potpredsjednik te partije, Damir Šehović.

On smatra da su ti procesi dobri i za dalji sveukupan napredak Crne Gore koji je, kako je rekao, bio značajno usporen političkom maglom koja je donedavno bila prisutna i koja je paralisala vladajući savez.

Socijaldemokrate su, kako je kazao, upravo zato prve ukazale na potrebu političkog raščišćavanja.

“Jer smo znali da će na taj način i definitivno biti ogoljena obezglavljena politika pojedinih političkih subjekata i odnosno njihovih lidera. Koji su čitavu državu učinili taocem njihove nestabilne politike i nerealnih ličnih ambicija, zbog koje su očigledno bili spremni da “na doboš” stave bukvalno sve, što je poslednjih dana postalo svima jasno, jer je konačno isplivalo na površinu ono na šta smo već neko vrijeme javnost upozoravali”, rekao je Šehović agenciji Mina.

Za razliku od njih, dodao je, sa Socijaldemokratama su i politički prijatelji i politički neprijatelji načisto, jer znaju na čemu su.

“Sa nama nema neizvjesnosti. Socijaldemokrate kao partija moderne ljevice, nijesu partija koja lovi u mutnom, za razliku od nekih koji se u njoj najbolje snalaze. Spoznaja o tome je jedan od ključnih razloga što broj ljudi koji podržava našu politiku svakodnevno raste”, kazao je Šehović.

Prema njegovim riječima, za očekivati je da taj broj bude još i veći nakon što se privede kraju raščišćavanje političkog prostora.

“Uvjeren sam da političke strukture koje čine aktuelnu vlast na narednim izborima preporučuju brojni rezultati postignuti na spoljašnjem i unutrašnjem planu, čemu smo i mi u Socijaldemokratama dali značajan doprinos, zbog čega ćemo izvjesno još ubjedljivije pobijediti, nezavisno od formata u kojem ćemo na izbore izaći”, rekao je Šehović.

Kako je dodao, dominacija tih političkih subjekata u narednom sazivu parlamenta biće još izraženija.

“Sa druge strane sam uvjeren da će građani Crne Gore kazniti kako tradicionalne opozicione strukture koji su nedavno svoj “demokratski kapacitet” pokazali tokom pokušaja nasilnog ulaska u parlament”.

“Tako i one koji su koliko do juče bili sa nama, ali kojima je, na nažalost, lutajuća politika postala odraz političke sujete nastale zbog toga što im nijesmo dozvolili da prvo Podgoricu, a zatim i čitavu Crnu Goru `usreće` po `kolašinskom receptu`”, rekao je Šehović.

On je saopštio da Socijaldemokrate ozbiljno analiziraju sve modalitete izlaska na predstojeće parlamentarne izbore, ali su, kako je rekao, za sada najbliži samostalnom nastupu.

Kako je rekao, što se postizbornih koalicija tiče, sa Socijaldemokratama koje vode stabilnu i dosljednu politiku, nema neizvjesnosti.

“U tom smislu smo jasno saopštili da nudimo iskreno partnerstvo za snažan ekonomski razvoj, ali samo onim političkim subjektima koji se istinski, a ne samo deklarativno, zalažu za građansku, multietničku, evropsku, evroatlantsku, ravnomjerno razvijenu Crnu Goru. Odnosno onima koji vode suverenističku i evroatlantsku politiku, koju sada simbolizuje aktuelna vladajuća struktura, u kojoj inače ozbiljno i odgovorno participiramo, a u kojoj ćemo izvjesno i nakon izbora biti”, kazao je Šehović.

Prema njegovim riječima, na nedavno održanom prvom Kongresu Socijaldemokrate su jasno poručile da su spremni odmah da izađu na parlamentarne izbore.

“Jer smo sigurni da su građani Crne Gore u nama prepoznali spremnost da sačuvamo istinske socijaldemokratske vrijednosti, koje smo kao prave socijaldemokrate stabilno i dosljedno gradili prethodnih 25 godina, i da ih odbranimo od onih koji iz dana u dan sve više tumaraju i lutaju, vjerovatno u potrazi za svojim nerealnim ličnim ambicijama, što su poslednjih dana retorikom i ponašanjem učinili potpuno očiglednim”, kazao je on.

Šehović je rekao da su Socijaldemokrate spremnost za parlamentarne izbore potvrdile i time što su za samo pola godine uspjele da u formiramo ozbiljne odbore u svim opštinama u Crnoj Gori, što nikom prije za tako kratko vrijeme nije pošlo za rukom.

“Svakodnevni priliv značajnog broja novih, mahom mlađih ljudi, je takođe potvrda ne samo naše spremnosti za nastupajuće izbore, nego i pokazatelj da su Socijaldemokrate postale ozbiljan politički subjekt kojem se sve više vjeruje”, naveo je on.

Očigledno je, kako je rekao, da se cijeni njihova namjera da promovišu drugačiju političku kulturu, i da se prepoznaju ne po jalovim politikantskim uvredljivim nadgornjavanjima, koja su svojstvena Crnoj Gori, nego po spremnosti da preuzimaju odgovornost i da nude konkretna rješenja koja imaju za cilj da poboljšaju životni standard naših građana.

On je rekao da na izborima u Tivtu očekuju odličan rezultat, nezavisno od načina izlaska na te izbore.

“Gotovo je izvjesno da ćemo se opredijeliti za samostalan nastup, ali će ipak konačnu odluku o tome, kako je to Statutom i predviđeno, narednih dana donijeti opštinski odbor”, naveo je Šehović.

Prema njegovim riječima, Socijaldemokrate u najvećem broju opština u Crnoj Gori učestvuju u vlasti, i to sa stručnim i operativnim, ali i stabilnim i dosljednim ljudima, koji na najbolji način reprezentuju onu pravu, izvornu socijaldemokratsku politiku, koja umjesto na međusobna etiketiranja i optužbe, akcenat stavlja na konkretan program.

“Socijaldemokrate će i u Tivtu nakon izbora biti dio vlasti, u kojoj će učestvovati sa kompetentnim ljudima i ozbiljnim ekonomskim programom, koji ima za cilj da plodove izvjesnog nastavka intenzivnog razvoja Tivta učini dostupnim svima”, kazao je Šehović.

Siguran uspjeh Socijaldemokrata u Tivtu će, kako je kazao, sa jedne strane dodatno doprinijeti raščišćavanju političke scene, dok će sa druge za njih predstavljati dobar uvod u kampanju za parlamentarne izbore.

On je rekao da će Socijaldemokrate glasati za smjenu predsjednika parlamenta Ranka Krivokapića zbog najmanje nekoliko razloga.

“Jedan je taj što odlazeći predsjednik parlamenta u poslednje vrijeme gotovo po pravilu zloupotrebljava svoju funkciju, za šta su najočigledniji primjeri kršenje Ustava i zakona koje je demonstrirao tokom popune upražnjenog poslaničkog mjesta nakon ostavke Borislava Banovića, ali i to što je sa te pozicije vršio klasičnu opstrukciju parlamentarnog dijaloga”, kazao je Šehović.

Drugi razlog je, dodao je, stvar logike i demokratskih principa. “Jer nigdje u svijetu ne možete naći primjer da parlamentom predsjedava neko ko nema podršku većine poslanika”.

“O pozicijama nakon izvjesne smjene Krivokapića nijesmo ni razmišljali, jer je od funkcija mnogo bitnije to što će tim činom i definitivno biti raščišćena naša politička scena, čime će se stvoriti uslovi da progresivne političke snage, među kojima su i Socijaldemokrate, mogu nesmetano sprovoditi programske aktivnosti u cilju stvaranja bogatije Crne Gore”, kazao je Šehović.

Bonus video: