Nisu htjeli u Ulcinju da produbljuju krizu

DPS preuzima lokalni parlament i ključne sekretarijate
1 komentar(a)
Fatmir Đeka, Foto: Boris Pejović
Fatmir Đeka, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 06.03.2016. 10:26h

Demokratska partija socijalista (DPS) odbila je ponudu za mjesto predsjednika Opštine Ulcinj jer ne želi da arbitrira u političkoj krizi u tom gradu, kazao je predsjednik ulcinjskog DPS-a Ljoro Nrekić. On je Televiziji “Vijesti” rekao da će pregovori za formiranje nove vlasti u tom gradu početi od sjutra, navodeći da će vladajužu većinu, osim DPS-a, činiti Forca, koalicija za Budućnost Ulcinja i Demokratska unija Albanaca.

“Nijesmo prihvatili ponudu da imenujemo gradonačelnika iz puno razloga. Ne želimo biti arbitar između tih partija. Drugi razlog je što je politička situacija u Ulcinju vrlo loša, da ne kažem alarmantna. Da bi se prevazišlo sve ovo, DPS bi imao snage, ali splet okolnosti na globalnom nivou, uticao je na to da DPS participira u vlasti sa značajnim resorima i predsjednkom Skupstine”, kazao je Nrekić.

Nakon višemjesečnih pregovora načelno je dogovoreno da Nrekić bude imenovan za šefa lokalnog parlamenta, dok će gradonačelnik biti lider Force Nazif Cungu. DPS će, prema dogovoru, upravljati svim značajnim sekretarijatima, među kojima su sekretarijati za finansije i urbanizam.

Aktuelni gradonačelnik Fatmir Đeka kazao je da je bilo bitno da grad izađe iz krize, navodeći da će njegova koalicija odgovorno postupati tokom pregovora.

“Postoji vjerovatnoća da i mi damo doprinos da se izađe iz ove krize i nekom novom konstalacijom, prekompozicijom doprinesemo razrješenju ove situacije. Imaćemo danas-sjutra konsultacije između partija, a onda ćemo u ponedjeljak imati nove informacije i detalje za nastavak tih pregovora”, kazao je Đeka.

Formiranjem nove koalicije vladajuća većina imala bi 27 od ukupno 33 odbornička mjesta u lokalnom parlamentu. Dosadašnju vlast činile su koalicija okupljena oko Đekine partije, Forca i dva nekadašnja odbornika Pozitivne Crne Gore. Do krize u vladajućoj koaliciji došlo je zbog sukoba Force i Đeke.

Bonus video: