Cungu vodi Ulcinj, Nrekić SO

DPS će preuzeti najvažnije sekretarijate u opštini
8 komentar(a)
Nazif Cungu, Foto: Samir Adrović
Nazif Cungu, Foto: Samir Adrović
Ažurirano: 05.03.2016. 07:28h

Predsjednik Opštine Ulcinj u narednom periodu biće lider Force Nazif Cungu, dok će mjesto predsjednika lokalnog parlamenta zauzeti šef OO DPS-a Ljoro Nrekić.

Za dosadašnjeg gradonačelnika Fatmira Đeku rezervisana je jedna od čelnih funkcija u izvršnoj vlasti, saznaju “Vijesti”.

To je epilog višemjesečnih pregovora, nakon što se krhka vladajuća većina Cunguove Force i koalicije oko Đekine Demokratske partije, raspala krajem prošle godine. Tada su DPS-u za formiranje vlasti putem prekompozicije, ponude uputili i Forca i DP, koji su partiju premijera Mila Đukanovića nakon januarskih izbora 2014, ostavili u opoziciji iako je sa 9 odborničkih mandata ona bila pojedinačno najjači politički subjekt u gradu. Forca je tada osvojila osam a Đekina koalicija sedam mandata. Prethodnu vlast činila je i URA sa dva odbornika.

Forca je DPS-u ponudila mjesto predsjednika šefa parlamenta, a DP prvu fotelju grada. Lokalni DPS je u više navrata poručivao da njima kao najjačoj partijipripada mjesto predsjednika opštine,ali je vrh DPS-a insistirao na široj koaliciji budući da su im i Forca i DP partneri na državnom nivou, što se na kraju i desilo. U vlast će ući i Demokrtaska unija Albanaca sa tri odbornika, tako da će nova većina imati čak 27 od ukupno 33 odbornika.

DPS će ipak najvažnije sekretarijate uzeti pod svoju kontrolu. Ovakav epilog bio je očekivan budući da je ključ rješenja krize u Ulcinju od raspada koalicije držao DPS koji je zahtijevao širu koaliciju. To je prije nekoliko dana zaključilo i Predsjedništvo DPS-a.

Bonus video: