Skupština više nego utrostručila troškove za službena putovanja u inostranstvo

Najveću zaradu u 2018. godini ostvarili su Ivan Brajović, Marija Ćatović, Branko Čavor, Miodrag Vuković i Branko Radulović
1788 pregleda 11 komentar(a)
Skupština Crne Gore, Foto: Boris Pejović
Skupština Crne Gore, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 02.01.2019. 14:10h

Skupština Crne Gore je u prvih 11 mjeseci prošle godine više nego utrostučila troškove za službena putovanja poslanika u inostranstvo, u odnosu na isti period 2017. kada je za te svrhe plaćeno oko 54 hiljade eura.

Iz Skupštine su agenciji MINA kazali da je u 2018. godini, zaključno sa 30. novembrom, za troškove službenih putovanja u inostranstvo potrošeno oko 182,6 hiljada eura.

Najviše novca plaćeno je za službena putovanja predsjednika parlamenta Ivana Brajovića, oko 17,44 hiljade eura, dok su neznatno manje potrošili poslanici Obrad Stanišić (17,3 hiljade eura) i Predrag Sekulić (17,24 hiljade eura).

Za putovanja potpredsjednika parlamenta Branimira Gvozdenovića plaćeno je 12,53 hiljade eura, a najmanje je potrošio poslanik Janko Vućinić, oko 280 eura.

Skupština je za poslaničke plate u prvih 11 mjeseci prošle godine isplatila oko 1,4 miliona eura (bruto 2,35 miliona).

Poslanička plata je u 2018. godini iznosila oko 1,57 hiljada eura (neto), uz prosječan minuli staž od 16,5 odsto.

Poslanicima koji su u prošloj godini bojkotovali rad parlamenta je, zaključno sa novembrom, isplaćeno na ime neto zarada oko 186 hiljada eura.

Najveću zaradu u 2018. godini ostvarili su Ivan Brajović, Marija Ćatović, Branko Čavor, Miodrag Vuković i Branko Radulović.

Pravo na stalnu upotrebu službenog vozila sa ili bez vozača imaju pedsjednik i potpredsjednici Skupštine, dok pravo na korištenje službenih automobila imaju predsjednici radnih tijela i poslaničkih klubova, kao i zaposleni u Službi Skupštine.

Shodno Internom pravilu o utvrđivanju novčanog iznosa namijenjenog za troškove goriva za službena vozila, kada su u pitanju potpredsjednici palamenta nema ograničenja, dok generalni sekretar Skupštine može potrošiti 150, a vozač u Službi Skupštine 200 eura.

Predsjednicima radnih tijela i poslaničkih klubova, kao i zamjeniku generalnog sekretara Skupštine i šefu Kabineta predsjednika parlamenta, za te namjene odobrava se 120 eura.

Kako su kazali iz Skupštine, od 1. januara do 30. novembra prošle godine, za gorivo je utrošeno oko 36 hiljada eura.

Poslanicima koji imaju prebivalište van Podgorice plaćaju se i dnevnice za prisustvo sjednicama Skupštine i radnih tijela, u iznosu od 18 eura.

“Vrijeme provedeno u Skupštini u vezi sa skupštinskim zasijedanjima u trajanju između osam i 12 sati računa se kao pola dnevnice, dok se vrijeme provedeno u Skupštini u vezi sa skupštinskim zasijedanjima u trajanjuizmeđu 12 i 24 sata računa kao jedna dnevnica”, precizirali su iz parlamenta.

Sa druge strane, kako su naveli, poslanici sa prebivalištem u Podgorici i oni koji koriste pravo po osnovu zakupa stana, imaju pravo na dnevnice za prisustvovanje sjednicama koje se održavaju na Cetinju.

Poslanicima je, zaključno sa 30. novembrom, na ime putnih troškova za dolazak na plenume i sjednice radnih tijela isplaćeno oko 89 hiljada eura.

Poslanik ima pravo i na naknadu troškova za korišćenje privatnog automobila u službene svrhe radi učešća na sjednicama Skupštine i njenih radnih tijela, u iznosu od 20 odsto cijene litra benzina po pređenom kilometru.

Poslanicima kojima je prebivalište udaljeno od Podgorice najmanje 50 kilometara obezbijeđeno je noćenje u hotelu sa četiri zvjezdice, ili imaju pravo na mjesečnu naknadu od 330 eura na ime zakupa stana u mjestu zasijedanja Skupštine i njenih radnih tijela.

„Tokom 2018. godine, sedam poslanika je koristilo pravo na plaćeni hotelski smještaj u Podgorici, a petorici se plaćaju putni troškovi do mjesta u kojem žive. Pravo na novčanu naknadu na ime zakupa stana koristila su četiri poslanika“, kazali su iz Skupštine.

Bonus video: