SNP na sastanku sa delegacijom skupštine Francuske: Brojne mogućnosti za produbljivanje saradnje

„Milić je istakao značaj kontinuirane podrške Francuske, zemlje osnivača EU, našoj zemlji, i to konkretnim doprinosima njihovih eksperata u oblasti reforme javne uprave Crne Gore i jačanja funkcionisanja sistema lokalne samouprave u odnosu na državnu upravu u cilju daljeg održivog razvoja”, kaže se u saopštenju
2 komentar(a)
SNP, delegacija Francuske, Foto: SNP
SNP, delegacija Francuske, Foto: SNP
Ažurirano: 04.03.2016. 17:00h

Crna Gora i Francuska spremne su za unaprjeđenje odnosa i postoje brojne mogućnosti za produbljivanje saradnje u više oblasti, ocijenjeno je na sastanku predstavnika Socijalističke narodne partije (SNP) sa delegacijom Odbora za evropske poslove Skupštine Francuske.

Predsjednik SNP-a, Srđan Milić, predsjednik Kluba poslanika Aleksandar Damjanović i poslanik te partije Danko Šarančić razgovarali su danas sa delegacijom Odbora za evropske poslove Nacionalne skupštine Francuske, na čelu sa predsjednicom Odbora, Daniel Oroa.

“Ocijenjeno je da postoji obostrana spremnost za dalje unaprjeđenje prijateljskih odnosa Francuske i Crne Gore, kao i brojne mogućnosti za produbljivanje ekonomske saradnje, i saradnje u domenu kulture, umjetnosti i ekologije”, saopšteno je iz SNP-a.

Sagovornici su, kako se navodi, razmijenili mišljenja o toku pregovora o priključenju Crne Gore Evropskoj uniji (EU) i izazovima koji stoje na daljem integrativnom putu, kao i o procesu jačanja regionalne saradnje i saradnje parlamenata dvije zemlje.

Tokom razgovora naglašena je važnost članstva Crne Gore u EU.

„Milić je istakao značaj kontinuirane podrške Francuske, zemlje osnivača EU, našoj zemlji, i to konkretnim doprinosima njihovih eksperata u oblasti reforme javne uprave Crne Gore i jačanja funkcionisanja sistema lokalne samouprave u odnosu na državnu upravu u cilju daljeg održivog razvoja”, kaže se u saopštenju.

Predstavnici SNP-a su istakli da je, imajući u vidu da je Crna Gora otvorila još dva poglavlja u pregovorima o članstvu sa EU - o transportu i o energiji, sada neophodno zakonskim okvirima stvarati pretpostavke da institucije sprovode norme i cjelokupni sistem ostvari mjerljive rezultate u svim oblastima.

Iz SNP-a su, kako se navodi, izrazili nadu da će Crna Gora uskladiti svoju politiku sa standardima i ciljevima EU, vezanim za energetsku bezbjednost i snabdijevanje, odnosno, da će uskladiti svoje političke i ekonomske ciljeve, imajući u vidu EU integracije.

“Članovi delegacije Odbora za evropske poslove Nacionalne skupštine Francuske i poslanici SNP-a naveli su značaj pitanja regionalne saradnje i bezbjednosti, naročito u ovom trenutku kada se EU srijeće sa mnoštvom izazova, kao što su migrantska kriza i terorizam, zbog kog je Francuska podnijela velike žrtve”, kaže se u saopštenju.

Dodaje se da je na sastanku iskazano očekivanje da će se EU izboriti sa tim problemima, i da će proširenje i susjedska politika ponovo biti na vrhu liste prioriteta evropske agende.

Bonus video: