Vlada utvrdila izmjene Zakona o odgovornosti pravnih lica za krivična djela

Vlada je, zbog usaglašavanja sa Zakonom o upravnom postupku, čija primjena počinje od 1. jula, utvrdila predloge zakona o izmjenama više zakona
81 pregleda 1 komentar(a)
Vlada Crne Gore, Foto: Gov.me
Vlada Crne Gore, Foto: Gov.me
Ažurirano: 03.03.2016. 17:55h

Vlada je utvrdila Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o odgovornosti pravnih lica za krivična djela, kojim je preciznije određena mogućnost oduzimaja ekvivalentne vrijednosti imovinske koristi.

Vlada je Predlog zakona utvrdila u okviru realizacije Akcionog plana za pregovaračko poglavlje 24.

Predloženim izmjenama i dopunama se, kako je saopšteno nakon sjednice Vlade, ne mijenja osnovni koncept Zakona, koji je ranije usklađen sa pravnom tekovinom Evropske unije (EU) i dokumentima Savjeta Evrope i Ujedinjenih nacija, već se proširuje katalog mjera bezbjednosti i osnov odgovornosti pravnih lica, a dopunjuju se i vrste pravnih posljedica osude.

„Takođe, preciznije je određena mogućnost oduzimaja ekvivalentne vrijednosti imovinske koristi. Pored ostalog, izmjenama je definisano da kaznenu evidenciju pravnih lica neće više voditi Centralni registar privrednih subjekata, već Ministarstvo pravde, koje je, inače, nadležno za vođenje kaznene evidencije fizičkih lica“, kaže se u saopštenju.

Vlada je, zbog usaglašavanja sa Zakonom o upravnom postupku, čija primjena počinje od 1. jula, utvrdila predloge zakona o izmjenama više zakona.

Utvrđene su izmjene Zakona o matičnim registrima, Zakona o strateškoj procjeni uticaja na životnu sredinu, Zakona o procjeni uticaja na životnu sredinu, Zakona o odgovornosti za štetu u životnoj sredini, Zakona o integrisanom sprječavanju i kontroli zagađivanja životne sredine i Zakona o zaštiti od jonizujućeg zračenja i radijacionoj sigurnosti.

Na sjednici je utvrđen i Predlog zakona o potvrđivanju Konvencije Međunarodne organizacije rada o noćnom radu broj 171. Konvencijom se ujednačavaju standardi u dijelu zaštite radnika koji rade noću, čime se dopunjuje i unapređuje stanje u ovoj oblasti i omogućavaju dostojni uslovi za rad.

„Potvrđivanjem ovog međunarodnog instrumenta Crna Gora nastavlja usaglašavanje radnog zakonodavstva sa savremenim evropskim i međunarodnim standardima rada“, saopšteno je iz Vlade.

Vlada je usvojila Izvještaj o realizaciji obaveza iz Akcionog plana za postepeno usklađivanje s pravnom tekovinom EU i izgradnju neophodnih kapaciteta za implementaciju i sprovođenje pravne tekovine za Poglavlje 19 – Socijalna politika i zapošljavanje za period februar 2015. – februar 2016.

„Razmotrivši Izvještaj, Vlada je konstatovala da su planirane aktivnosti uspješno realizovane, a time je ispunjeno i privremeno mjerilo za otvaranje 19. poglavlja u procesu pristupanja Crne Gore EU“, navodi se u saopštenju.

Bonus video: