Marš neutralnosti u Baru: "Nato hoće radar na Vrsuti"

"Vojni troškovi ulaskom u NATO skočili sa 35 miliona godišnje na blizu 100 miliona eura, prema zvaničnim NATO standardima", navodi se u saopštenju Pokreta za neutralnost
80 pregleda 56 komentar(a)
Pokret za neutralnost, Foto: Pokret za neutralnost
Pokret za neutralnost, Foto: Pokret za neutralnost
Ažurirano: 03.03.2016. 11:34h

Pokret za neutralnost Crne Gore organizovaće 19. marta u Baru "Marš neutralnosti - Ne Nato radarima i bazama" ka vrhu brda Vrsuta iznad Bara i izraziti svoj protest prema narastajućoj militarizaciji Crne Gore o trošku garđana za tuđe interese i tuđu korist", saopšteno je iz Pokreta za neutralnost.

"Budžet vojnih troškova Crne Gore za 2015. iznosio je oko 35 miliona eura. Sa druge strane NATO standard za godišnji utrošak za vojsku po članici saveza je 2odsto BDP-a od kojih 20 odsto direktno na nabavku opreme. Tako je prošle godine Hrvatska na vojsku utrošila preko 630 miliona eura, a Grčka koja sprovodi mjere štednje na platama, penzijama i rasprodaje državnu imovinu čak 4,2 milijarde eura ili 2.46 odsto BDP-a uz trend rasta zadnjih nekoliko godina. Za Crnu Goru to znači da bi vojni troškovi ulaskom u NATO skočili sa 35 miliona godišnje na blizu 100 miliona eura, prema zvaničnim NATO standardima", navodi se u saopštenju Pokreta.

Oni su kazali da potvrda ovih informacija nije samo u zvaničnim standardima i podacima koje NATO otvoreno plasira na godišnjem nivou, već i u planovima i aktuelnim poduhvatima Ministarstva odbrane Crne Gore.

"Koliko uskoro, planira se nabavka i postavljanje radara koji će biti dio mreže NATO snaga na brdu Vrsuta kod Bara u vrijednosti 20 miliona eura. Uz to, nabavka samo jednog od helikoptera koje planira ministarstvo prema zvaničnim podacima u osnovi iznosi 30 miliona eura bez dodatne opreme koja je po pravilu neophodna. Već u ovim stavkama, koje predstavljaju manji segment NATO militarizacije o našem trošku, imamo daleko više nego dva puta premašene vojne troškove na koje smo navikli godinama u nazad, a već sada smo na ivici eskalacije problema sa dugovima", piše u saopštenju Pokreta.

Pitaju se: Kome sve to treba? Što je to što ćemo novo saznati o našem nebu? Trošimo novac da bi geostrateški igrači i borci za globalnu prevlast imali bolji pregled nad našim Jadranom?

"Nikakav NATO ili neko treći ne može spriječiti rastakanje suvereniteta, kako u pogledu Škotske, Irske, Baskije, Katalonije, Kipra, Kurdistana ili bilo kog drugog prostora na kome NATO članica polaže ili misli da polaže suverena prava. Zato suverenitet Crne Gore treba čuvati na istinski, a ne lažan način – NATO demagogijojm, iscrpljivanjem budžeta i građana. Upravo njima, atlantskim integracijama, još bez demokratskog izjašnjenja, društveni jaz se otvara, produbljuje i pitanje suvereniteta Crne Gore ugrožava sa različitih i ozbiljnih aspekata. Primjeri stranih NATO vojnika zbog kojih se osnovcima u Baru prekida nastava i kojima djeca pjevaju pripremljene pjesmice, Pokret ne vidi drugačije nego kao pripremu mladih generacija i navikavanje na stajaću vojsku i vojne baze po Primorju i čitavoj Crnoj Gori. Ne zaboravimo da su mnogi od tih ljudi osvjedočeni vukovi rata sa oružjem u ruci i diplomatskim imunitetom koji im daje naša država. Mi znamo da rasprodaja obale i militarizacija planina nije put u budućnost, a shvatiće to i mnogi koji su danas prevareni od neodgovornih zagovornika ulaska Crne Gore u NATO savez", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: