I Tanok smatra da Javni servis treba da bude nezavisan

„Želio bih da naglasim ono što sam rekao i u izvornom komentaru – da ovaj proces mora da nastavi da vodi sama Crna Gora", kazao je Tanok
0 komentar(a)
Čarls Tanok, Foto: Savo Prelević
Čarls Tanok, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 02.03.2016. 15:04h

Izvjestilac Evropskog parlamenta za Crnu Goru, Čarls Tanok, saopštio je da se tvrdnje pojedinih medija u vezi sa njegovim stavom nakon parlamentarnog dijaloga moraju pripisati nepreciznom prevodu njegove izjave.

Provladini mediji su objavili da je Tanok kazao da je opoziciji nuđeno dovoljno, a da su neki zahtjevi opozicije neprihvatljivi. On je pojasnio da je, nakon neuspjelih razgovora koji su imali za cilj postizanje dogovora o uslovima za Vladu izbornog povjerenja, 19. februara, na pitanja novinara rekao da je razočaravajuće što u ovom trenutku nije postignut sporazum. Tanok je saopštio da su medijski izvještaji koji su uslijedili tvrdili da je izrazio stav po kome su zahtjevi opozicije bili neprihvatljivi, kao i da su stavljali prekomjeran akcenat na pitanje nadzora nad RTCG. „Smatram da je jasno iz mojih gore navedenih komentara da to nije moje mišljenje, i da se takve tvrdnje moraju pripisati nepreciznom prevodu mog prvobitno izrečenog stava“. „Želio bih da naglasim ono što sam rekao i u izvornom komentaru – da ovaj proces mora da nastavi da vodi sama Crna Gora. Uvjeren sam da će političke partije postići sporazum koji će omogućiti da se kasnije ove godine održe slobodni i fer izbori, koji su prihvatljivi svima, i koji će se organizovati na način koji će biti svjedok sazrijevanja demokratije i jačanja institucija u Crnoj Gori“, kazao je Tanok. On je u izjavi datoj nakon parlamentarnog dijaloga naveo da razumije da se Vlada saglasila da članovima opozicije ponudi pozicije u šest ministarstava, kao i da opozicionim partijama omogući nadgledanje rada 15 državnih organa i šest preduzeća sa većinskim državnim vlasništvom - pozicije koje se ne čine zanemarljivim. Njemu se, kako je tada rekao, čini da se jedna od spornih oblasti ticala nadzora nad uređivačkom politikom nezavisnog emitera. „Želio bih da budem jasan u saopštavanju stava da nezavisan javni servis treba da bude upravo to – nezavisan – te da bi nadzor od strane bilo koje političke partije predstavljao razlog za zabrinutost. Sačekaću da vidim koji su naredni predlozi, ali ovaj proces svakako mora da i dalje vodi sama Crna Gora“, naveo je Tanok.

Bonus video: