Vlast donacijama dobija glasove

U izvještaju fondacije Bertelsman navode da je afera "Snimak" ozbiljno ugrozila povjerenje u regularnost izbora
24 komentar(a)
Duško Marković, Tarzan Milošević, Milo Đukanović, Foto: Savo Prelević
Duško Marković, Tarzan Milošević, Milo Đukanović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 01.03.2016. 06:34h

Vladajuće političke partije zloupotrebljavaju socijalna davanja kako bi obezbijedile podršku birača, zbog čega postoji ozbiljna zabrinutost za regularnost izbora u Crnoj Gori, navodi se u izvještaju Bertelsman fondacije.

U godišnjem izvještaju njemačke fondacije navodi se da je Crna Gora, u odnosu na 2014. godinu, nazadovala u oblasti slobodnih izbora i stabilnosti demokratije, dok je napredovala u oblasti borbe protiv korupcije i vladavine prava.

Njemačka fondacija upozorila je da kriza unutar unutar vladajuće koalicije i rasprava o zloupotrebi državnih resursa dominiraju političkom scenom, i pored činjenice da je Crna Gora dobila pozivnicu u NATO i vodi pregovore sa Briselom.

"Opšte uvjerenje je da vladajuće političke partije dodjeljuju socijalnu pomoć́ i obezbjeđuju zaposlenje u zamjenu za glasove. Tokom kampanje za predsjedničke izbore mediji su objavili audio-snimak razgovora državnih zvaničnika o mogućnostima za zapošljavanje za pristalica vladajućih partija. U decembru 2014. godine, izbori u Herceg Novom održani su bez primjene elektronske identifikacije birača, što je formalno u suprotnosti sa zakonom. Ipak, nijedan od učesnika izbora nije doveo u pitanje njihove rezultate", navodi se u izvještaju.

U Bertelsman fondaciji navode da, i pored izmjena izbornih zakona, Državna izborna komisija ostaje politički obojeno tijelo ograničenih kapaciteta. Ističući da novo izborno zakonodavstvo donosi poboljšanja po pitanju transparentnosti finansiranja političkih subjekata i korišćenja državnih resursa, u izvještaju se navodi da je njihova primjena i dalje neizvjesna.

"Zbog afere Snimak, porasla je sumnja javnosti u vezi sa imenovanjem državnih službenika i namještenika. Iako formalno postoje konkuretne procedure za zapošljavanje mnogi vjeruju da nijesu zaštićene od političkih uticaja. Uopšte gledano, smatra se da državna administracija nije u potpunosti efikasna”, navodi se u izvještaju i iskazuje ozbiljna zabrinutost zbog nezavisnosti i efikasnosti pravosuđa kao i uticaja politike na rad sudija.

"Problemi i dalje postoje u pogledu nezavisnosti i nepristrasnosti rada Sudskog i Tužilačkog savjeta, njihovih organičenih administrativnih kapaciteta i budžeta, kao i nedovoljno jasnih kriterijuma za imenovanje i unapređenje sudija i tužilaca".

U dijelu izvještaja koji se odnosi na slobodu izražavanja, ističe se da nadležni organi nijesu riješili slučajeve napada na novinare i medije, dok tabloid "Informer" nije sankcionisan zbog uvredljivih članaka o izvršnoj dikretorici MANS-a Vanji Ćalović.

Podjele pojačane pred izbore, SPC ima političke ambicije

U dijelu izvještaja koji se odnosi na izgradnju konsenzusa navodi se da međunarodna zajednica igra veliku ulogu u važnim događajima i odlukama, prvenstveno kroz Evropsku komisiju u Crnoj Gori kao i predstavnike nekih ambasada.

Ističe se su etničke podjele i dalje značajne u političkom i kulturnom životu, što je primjetno kroz određene odluke Vlade. Podjele se, kako se navodi, potenciraju pred izbore.

"Vjerovatno najznačajniji "nedemokratski" akteri su predstavnici vjerskih zajednica, prije svega Srpska pravoslavna crkva u Crnoj Gori. Crkva često javno promoviše stavove koji su na ivici govora mržnje, suprotstavljajući se određenim vladinim politikama kao što su integracija u NATO i promocija LGBT prava i ima značajne političke ambicije i uticaj u Crnoj Gori".

Bonus video: