Inspektori ne brinu Jonicu i Nuhodžića

Nuhodžić je posljednju sjednicu Odbora za bezbjednost i odbranu zakazao u decembru
10 komentar(a)
Snežana Jonica, Mevludin Nuhodžić, Foto: Savo Prelević
Snežana Jonica, Mevludin Nuhodžić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 29.02.2016. 20:25h

Član skupštinskog Odbora za bezbjednost Velizar Kaluđerović (Demokrate) izrazio je zabrinutost zbog indicija da organizovani kriminal ima "jatake" u visokim strukturama Uprave policije i da u situaciji kad tužilaštvo potvrđuje višegodišnje špekulacije o poblemima u obavještajno bezbjednosnom sektoru, nema sjednice Odbora za bezbjednost.

Kaluđerović takođe podsjeća da taj Odbor i Skupština ne dobijaju izvještaje Vijeća za nacionalnu bezbjedenost.

On je "Vijestima" rekao da od avgusta prošle godine, Skupštini, odnosno njenom Odboru za bezbjednost, Vijeće kojem predsjedava premijer Milo Đukanović, ne dostavlja izvještaje o svojim aktivnostima, uprkos izričitoj, zakonom propisanoj obavezi da se oni dostavljaju najmanje dvomjesečno.

Nakon polugodišnjeg sporenja nedavno je imenovan Dragan Radonjić za šefa policijskog istražnog tima, koji direktno sprovodi aktivosti Specijalnog državnog tužilaštva. Direktor Uprave policije Slavko Stojanović rekao je ranije da Radonjić nema dobre rezultate, da bi ga nakon dva radna dana predložio za to mjesto.

Specijalni tužilac Milivoje Katnić insistirao je na saradnji sa Radonjićem, hvaleći Odsjek za privredni kriminal UP kojim je on rukovodio. O Odsjeku za organizovani kriminal, čiji šef i inspektor su uhapšeni po Katnićevom naređenju, nije se izjašnjavao ali je ranije odbio da se iz tog resora postavi šef policijskog tima.

Đukanović je, preko svog dvoipodecenijskog bliskog partijskog saradnika, obezbijedio da se već puna dva i po mjeseca ne održavaju sjednice Odbora za bezbjednost i odbranu, tvrdi Kaluđerović.

"Svjedoci smo da je, nažalost, aktuelna društvena zbilja u Crnoj Gori upravo u ovom periodu obilježena brojnim bezbjednosnim problemima, koji su, po prirodi stvari, zahtijevali hitnu i odgovarajuću reakciju i Vijeća za nacionalnu bezbjednost i Odbora za bezbjednost i odbranu. Na ovo sam u više navrata ukazivao, ali nije bilo nikakve reakcije onih koji su ovlašćeni da sazovu sjednicu Vijeća, odnosno sjednicu Odbora", rekao je Kaluđerović.

Predsjednik Odbora za bezbjednost je Mevludin Nuhodžić (DPS), dok je njegova zamjenica Snežana Jonica (SNP) nakon čijeg izbora je DF, a prije napuštanja parlamenta, počeo bojkot Odbora.

Kaluđerović ocjenjuje skandaloznim dešavanja oko imenivanja šefa specijalnog policijskog istražnog tima i hapšenja šefa i inspektora Odsjeka za organizovani kriminal UP.

"Skandalozno je da smo do prije neki dan bili svjedoci blokade postavljanja rukovodioca specijalnog policijskog odjeljenja od strane aktuelnog direktora policije, koji je čak svoje neslaganje Katnićem pokušao da opravda navodnom nesposobnošću tog lica, da bi samo nekoliko dana kasnije isto lice postavio za rukovodioca specijalnog policijskog odjeljenja, nakon čega je nastavio da obavlja funckiju kao da se ništa nije desilo", rekao je on.

On navodi da se u istom kontekstu može gledati na najsvježije događaje u vezi sa slučajem hapšenja Vasilija Mujovića, koji dodatno pojačavaju sumnje da organizovani kriminal ima svoje jatake i u nekim službenicima UP koji su visokopozicionirani. Posljednja sjednica Odbora za bezbjednost održana je sredinom decembra.

Zabrinjavajuće je što Jonica ne reaguje

"Iznenađuje i brine da se povodom neustavnog i nezakonitog postupanja predsjednika Vijeća za nacionalnu bezbjednost i njegovog izbjegavanja da već sedam mjeseci dostavi odgovarajuće izvještaje Skupštini, javno ne oglašava jedini predstavnik opozicije u Vijeću. Ukoliko se od navedenog bezakonja javno ne ogradi, daje argumentaciju na osnovu koje se može zaključiti da se saglašava sa nedemokratskim i protivpravnim postupanjem premijera", rekao je Kaluđerović "Vijestima".

Nakon problema u imenovanju šefa specijalnog tima i najave SNP-a da će tražiti ostavku direktora Uprave policije Slavka Stojanovića, kao i kontrolnog saslušanja koje je na njenu inicijativu u vezi sa ovim održano na odbou za pravosuđe, "Vijesti" su u četvrtak preko medijskog pula SNP-a pitale Jonicu da li će ovim povodom inicirati svjednicu Vijeća i da li će tražiti ostavku Stojanovića koju je najavila. Iz SNP-a je odgovoreno da je "javnost o tome već obaviještena".

Jonica je inače jedina iz opozicije glasala za smjenu bivšeg ministra unutrašnjih poslova Raška Konjevića, tvrdeći da je to zbog Stojanovića. Poslanica SNP-a juče nije imala šta da doda ni nakon hapšenja inspektora za organizovani kriminal, ignorišući pitanje "Vijesti".

Bonus video: