Centrala DPS-a ne žuri sa Ulcinjom

Šef OO DPS-a Ljoro Nrekić za krizu krivi Forcu i Demokratsku partiju i kaže da odbornici te partije neće praviti kvorum nijednoj strani u lokalnom parlamentu
54 pregleda 0 komentar(a)
Skender Elezagić (novina)
Skender Elezagić (novina)
Ažurirano: 28.02.2016. 15:09h

Politička kriza u Ulcinju dostigla je vrhunac, ali se još ne nazire rješenje koje bi poslovanje Opštine i Skupštine uvelo u normalne tokove. Ključ rješenja krize, bez dileme, sada drži ulcinjski odbor DPS koji čeka odluku centrale iz Podgorice o tome koja je od dvije dostavljene ponude prihvatljiva za prekompoziciju vlasti.

Pozicija ulcinjskog DPS-a veoma je delikatna jer predsjedništvo DPS već mjesecima ima prečih poslova od rješavanja krize u najjužnijoj Opštini. Šef OO Ljoro Nrekić kazao je da su za katastrofalnu situaciju u gradu krivi bivši koalicioni partneri, Forca i Demokratska partija.

"Uvijek postoji i moralna odgovornost, ali ponavljam da DPS ničim nije doprinio stvaranju krize", kazao je Nrekić "Vijestima".

Dodao je da DPS ni ubuduće na sjednicama lokalnog parlamenta neće praviti kvorum bilo kojoj strani. Zbog toga, ali i zato što je šef SO i visoki funkcioner Force Fuad Hadžibeti pozvao odbornike da ne prisustvuju, kako tvrdi, nezakonito sazvanom zasjedanju, juče nije održana sjednica lokalnog parlamenta na čijem dnevnom redu je budžet za ovu godinu.

Šef ulcinjskog SDP-a Skender Elezagić rekao je da su Ulcinjani postali taoci poltičke trgovine i da je DPS u dva navrata u kabinetu predsjednika Opštine pristao da bude u sali na vanrednim zasjedanjima kako bi bile usvojene odluke od strateškog interesa za građane.

"Uprkos tome nijesu bili na prethodnom zasjedanju. Vjerovatno je tako odlučila centrala u Podgorici. Ali dokle da čekamo konačnu odluku DPS-a“, rekao je Elezagić.

Podsjetio je da Ulcinj čeka da DPS prelomi još od kraja prošle godine.

"Prvo smo čekali glasanje o povjerenju vladi, onda razrešenje Konjevića, sada parlamentarni dijalog a poslije vjerovatno i o šefu republičkog parlamenta. Čekamo da umre Đekna, a u međuvremenu umiru naši sugrađani, kazao je Elezagić.

Tvrdi da je ponašanje pojednih političkih subjekata krajnje neodgovorno prema građanima.

"Usvajanje budžeta je osnovni preduslov za dobijanje kredita za koji garantuje Vlada a koji bi riješio brojne probleme u funkcionisanju opštine i otvorio vrata već dogovorenim investicijama. Pozadina bojkota isključivo je namjera da se opstruira politički protivnik bez obzira na interese građana“, kazao je Elezagić, i dodao da bi u ovakvoj situaciji bilo najkorektnije da se mandati vrate građanima.

Predsjednik OO URA Omer Barjaktari kazao je da politička situacija u Ulcinju zadnjih nedjelja ulazi u nove, neviđene dimenzije amaterizma i licemjerstva.

"Neodgovornost, takođe, poprima nove oblike koje teško možemo naći negdje drugo. Samo jedan primjer je dovoljan: svi traže nečiju ostavku, a niko nije spreman da ponudi svoju kao sasvim logičan potez za stanje za koje su najodgovorniji“, kazao je Barjaktari.

On je rekao da je, dogovor koji je postignut kod predsjednika Opštine u vezi sa odražavanjem sjednice parlamenta hladnokrvno prekršio DPS.

"Valjda nijesmo toliko nesposobni da treba da čekamo neki poziv iz Podgorice za raspravu oko nekih važnih odluka za koje smo svi bili saglasni da bi ih što prije trebalo donijet", ocijenio je Barjaktari.

On je dodao da se lokalni DPS ponaša kao maloljetno dijete, ili bolje rečeno, kao politički subjekt koji ne smije da postupi po sopstvenoj volji.

Barjaktari je dodao da su jedino rješenje novi izbori koji bi se održali sa parlamentarnima u oktobru.

O ponudama Force i Đeke odlučiće Predsjedništvo DPS-a

Šef ulcinjskog DPS-a, Nrekić nije želio da otkrije šta je OO sugerisao predsjedništvu partije.

"Imamo ponudu Đeke u pisanoj formi koji nam nudi mjesto predsjednika Opštine. Takođe, tu je i usmena ponuda Force koja nam nudi mjesto predsjednika parlamenta. O tome će odlučiti Predsjedništvo DPS-a, mi tako funkcionišemo", kazao je Nrekić.

Bonus video: