Dedović: Izbori u Tivtu moraju biti besprekorno organizovani

Pitanje uređenja biračkog spiska je još otvoreno, iako je Opštinska izborna komisija (OIK) u Tivtu donijela rješenje o određivanju biračkih mjesta na predstojećim izborima, smatra Dedović
67 pregleda 3 komentar(a)
Vlado dedović, Foto: Luka Zeković
Vlado dedović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 28.02.2016. 11:45h

Izbori u Tivtu moraju biti tehnički besprekorno organizovani, kako bi se stvorio bolji izborni ambijent uoči parlamentarnih izbora, ocijenio je član Državne izborne komisije (DIK), Vlado Dedović. On smatra da je to neophodno kako bi i građani i politički subjekti stekli povjerenje u novi koncept organizacije izbora i identifikacije birača na biračkim mjestima. „Trenutno postoje brojni izazovi kada je riječ o organizaciji izbora u Tivtu“, kazao je Dedović agenciji MINA. On je upozorio da neki birači još nijesu raspoređeni na biračka mjesta zbog problema sa nepoznatim adresama, da birački odbori nijesu upoznati sa novom procedurom identifikacije birača, kao i da nije razmotrena mogućnost stvaranja alternativnih izvora napajanja strujom na svim biračkim mjestima tokom cijelog izbornog dana. „Zbog toga Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) i DIK treba da intenziviraju aktivnosti na pripremi uslova za održavanje izbora u Tivtu i da obezbijede da izborni proces i sprovođenje izbornih radnji proteknu bez problema“, naglasio je Dedović. Prema njegovim riječima, pitanje uređenja biračkog spiska je još otvoreno, iako je Opštinska izborna komisija (OIK) u Tivtu donijela rješenje o određivanju biračkih mjesta na predstojećim izborima. I dalje je, kako je naveo, aktuelan problem postojanja birača koji su upisani u birački spisak, ali zbog nepoznatih adresa ne mogu biti raspoređeni na biračka mjesta prema sistemu koji je kreirao MUP.

„Prema informacijama kojima rapolažem, MUP je do sada obavijestio više od 30 birača da zbog tog problema ne mogu biti raspoređeni na biračka mjesta i da zbog toga prijave svoje tačne adrese. Taj problem mora biti hitno riješen, kako bi svi koji su upisani u birački spisak mogli realizovati svoje biračko pravo“, kazao je Dedović. On je rekao da je DIK u prethodnom periodu izvršio kontrolu 88 promjena u biračkom spisku za optštinu Tivat uz provjeru prateće dokumentacije na bazi koje su izvršene promjene, i nije ustanovio povredu zakona. Dedović je podsjetio da je jedna od novina ovog izbornog procesa to što će uvid u birački spisak elektronskim putem biti obezbijeđen i nevladinim organizacijama ovlašćenim za praćenje izbora. „Što će biti još jedan u nizu dodatnih kontrolnih mehanizama koji može uticati na otklanjanje sumnji u sadržaj biračkog spiska i promjene koje se vrše u toku izbornih procesa“, dodao je on. Dedović smatra da DIK i OIK Tivat treba da ozbiljno razmotre mogućnost angazovanja stručnjaka koji će biti prisutni na biračkim mjestima kao tehnička podrška birackim odborima ukoliko se tokom izbornog dana budu desili nepredviđeni tehnicki problemi pri upotrebi uređaja za elektronsku identifikaciju biraca. „Iako Zakon predviđa mogućnost vizuelne identifikacije birača u slucaju nestanka struje ili kvara na sistemu, smatram da bi ona trebalo da bude primijenjena u izuzetno rijetkim situacijama, s obzirom na to da u tim situacijama nijedan alternativni vid identifikacije neće biti primjenjiv“, kazao je on.

Zbog toga, kako je naveo, organi izborne administracije treba da razmotre mogućnost stvaranja alternativnih izvora napajanja strujom na svim biračkim mjestima tokom cijelog izbornog dana, kako bi sistem elektronske identifikacije birača mogao nesmetano funkcionisati. „Ovaj izborni proces će dati i odgovor i na pitanje da li je Agencija za borbu protiv korupcije spremna da vrši kontrolu nad zloupotrebom državnih resursa u toku izborne kampanje“, kazao je Dedović. Agencija, smatra on, treba u najhitnijem roku da predstavi plan kontrole i nadzora tokom izborne kampanje na izborima u Tivtu, shodno obavezama iz Zakona o finansiranju političkih subjekata. „U fokusu aktivnosti Agencije treba da se nađu kontrola finansiranja svih političkih subjekata, kao i trošenje sredstava iz budžeta lokalne samouprave, kontrola socijalanih davanja i zapošljavanja u opštini u periodu do održavanja izbora, uz pravovremeno informisanje javnosti o preduzetim kontrolnim aktivnostima“, precizirao je Dedović. Komentarišući to što je Ustavni sud proglasio neustavnom odredbu Zakona o izboru odbornika i poslanika prema kojoj se potpisi za prijavu izbornih lista i kandidata za predsjednika države prikupljaju u OIK-u, on je kazao da procedura prikupljanja potpisa mora biti hitno uređena izmjenama tog Zakona. „Trenutno najoptimalnije rješenje je da se potpisi ovjeravaju pred notarima. To bi umnogome olakašalo kontrolu prikupljenih potpisa i smanjilo prostor za moguće zloupotrebe prilikom podnošenja izbornih lista“, smatra Dedović.

Bonus video: