Crna Gora blokirala imovinu i račune počasnog konzula

Žan Luk Dumortijea i njegove partnere tužilaštvo Kantona Ženeva tereti za prevaru, pronevjeru, krađu, pranje novca...
379 pregleda 28 komentar(a)
Žan Luk Dumortije (novina)
Žan Luk Dumortije (novina)
Ažurirano: 28.02.2016. 07:45h

Država Crna Gora je blokirala svu imovinu i bankovne račune u Crnoj Gori počasnog belgijskog konzula Žan Luk Dumortijea, na zahtjev švajcarskog tužilaštva koje ga tereti za više krivičnih djela.

Biznismena i njegove poslovne partnere tužilaštvo Kantona Ženeva tereti za prevaru, pronevjeru, krađu i pranja novca.

Iz Dumortijeove firme tvrde da se on isključivo u Švajcarskoj tereti za nepošteno upravljanje novčanim sredstvima, što nije krivično djelo u Belgiji i Crnoj Gori.

Viši sud u Podgorici, u “predmetu pružanja međunarodne pravne pomoći u krivičnim stvarima“, usvojio je, međutim, sredinom oktobra predlog Kantona Ženeva i donio privremnu mjeru kojom se zbranjuje otuđenje i opterećenje na velikom zemljišnom kompleksu od 600.000 kvadrata na brdu Spas, iznad Budve. Zemljištem gazduje 11 firmi povezanih sa Dumortijeom.

Sud je zabranio Crnogorskoj komercijalnoj i NLB Montenegro banci sve promjene u “pogledu raspolaganja kapitalom sa bankovnog računa koji se vodi na ime Žan Luk Dumortijea ili drugih bankovnih računa za koje pojeduje ekonomska prava“

Sud je zabranio Crnogorskoj komercijalnoj i NLB Montenegro banci sve promjene u “pogledu raspolaganja kapitalom sa bankovnog računa koji se vodi na ime Žan Luk Dumortijea ili drugih bankovnih računa za koje pojeduje ekonomska prava“.

U sudskoj odluci, u koju su “Vijesti“ imale uvid, navodi se da se privremena mjera izdaje na rizik i teret Kantona Ženeve i da može trajati najduže do donošenja pravosnažne odluke u kivičnom procesu koji se tamo vodi protiv Dumortijea.

Viši sud naložio je Upravi za nekretnine da u katastarsku evidenciju upiše teret privremene mjere na parcelu na Spasu, što je učinjeno sredinom oktobra. Privremen mjera i dalje je na snazi.

Iz kabineta počasnog belgijskog konzula nijesu odgovorili na sva pitanja “Vijesti” - da li je okončan sudski proces u Švajcarskoj, kako komentariše optužbe koje mu se stavljaju na teret i da li će blokiranje imovine uticati na projekat izgradnje golf terena i pratećih objekata na brdu Spas.

“Što se tiče optužbi, gospodin Dumortije se tereti samo za loše upravljanje novčanim sredstvima, koje Krivičnim zakonikom Crne Gore, isto tako ni Krivičnim zakonima Belgije, nije predviđeno kao krivično djelo, već je isto propisano samo u članu 158 Krivičnog zakonika Švajcarske“, piše u odgovoru.

Rješenje o zabrani otuđenja i opterećenja doneseno je i na imovinu 11 kotorskih firmi.

Riječ je o kompanijama “Narli”, “R.E.B.Golf”, “ICEH”, “KOA”, ,”MFBC”, “OFPO”, “Bocat”, “Bunarl”, “Exrea”, “Hill Spas-Budva” i “Njito”, koje se povezuju sa Dumortijeom i upisane su kao vlasnice kompleksa na brdu Spas.

Dumortije je prije deceniju, u jeku kupoprodajne groznice i dolaska brojnih investitora, kupio kompleks na brdu iznad Budve.

Tada je i promovisana ideja o gradnji golf terena.

Nakon što je kupio kompleks od 60 hektara i obznanio namjeru da gradi prvi golf teren, hotele i vile, uslijedila je tužba mještana - da je Dumortije dio zemlje kupio od lažnog vlasnika.

To je dovelo i do višegodišnjih sudskih sporova.

Neriješni imovinski problemi, ali i planski dokumenti čije su izmjene u toku, bili su razlog da Ministarstvo održivog razvoja ne izda građevinsku dozvolu.

Belgijski biznismen je u više navrata tvrdio da je 60 hektara zemlje na brdu Spas „kupljeno savjesno i u skladu sa zakonom“, ali da je svih prethodnih godina on trpio najveću štetu.

Vlada je prije dvije i po godine dala saglasnost Opštini Budva da svojih 310.000 kvadrata kao kapital unese u firmu “Montenegro Golf Course“.

Riječ je o zajedničkoj firmi opštinskog preduzeća “Budva holding“ i kompanija R.E.B. u vlasništvu Dumortijea.

Opština je imala 15 odsto kapitala, a ostatak Belgijanac. Tako osnovana firma gazdovala je sa milion kvadrata zemlje na Spasu, koliko je bilo potrebno da se ambiciozni plan realizuje. Odlukom Skupštine opštine, “Budva holding“ je prije pola godine likvidiran.

Zamolnica stigla preko Ministarstva

Obrazlažući odluku, istražni sudija Radomir Ivanović naveo je da su se švajcarski organi zamolnicom obratili Višem sudu preko Ministarstvu pravde, tražeći zamrzavanje imovine.

“Švajcarska konfedercija je tražila zamrzavanje imovine iz razloga što je pred Javnim tužilaštvom Republike i Kantona Ženeve u toku krivični postupak protiv Žerija Lipsika, Žan Luk Dumortijea i Roberta Hirša zbog krivičnih djela - zloupotreba povjerenja iz člana 138 Krivičnog zakonika Švajcarske (KZŠ), prevare, pranja novca, koristi učinjene određenim povjeriocima, pronevjere imovinske vrijednosti stavljene pod nadležnost pravosudnih organa, krađe, protivpravno prisvajanje i nepošteno upravljanje novčanim sredstvima”, piše u obrazloženju.

Viši sud se prilikom donošenja privremene mjere pozvao na odredbe Evropske konvencije o međunarodnom pružanju pravne pomoći u krivičnim stvarima.

Na Spasu planirana gradnja golf terena, hotela, restorana...

Ministarstvo je još 2013. izdalo urbanističko-tehničke uslove, kojima je predviđena gradnja golf terena, ali na 45,29 hektara zemlje na Spasu.

“Golf teren je planiran sa 18 rupa. Na lokaciji uz ulaz u golf teren planirana je izgradnja golf hotela, a na susjednim lokacijama i drugi prateći, smještajni i komercijalni sadržaji. U pitanju su hoteli koji se graniče sa golf terenom sa 18 rupa sertifikovanim od strane Udruženja profesionalnih igrača golfa, koji ima klub sa restoranom i barom, svlačionice i tuševe, specijalizovanu prodavnicu za golf opremu, centar za obuku, golf profesionalce sa sertifikatom Udruženja profesionalnih igrača golfa, usluge prevoza do golf terena. Vile predstavljaju luksuzne kuće koje se iznajmljuje turistima kao jedna jedinica sa kompletnim ugostiteljskim sadržajem i poslugom. Vile su predviđene na lokacijama površine od oko 1.000 kvadrata, a parkiranje vozila na parking mjestu ili u garaži na parceli“, piše u odluci.

Bonus video: