Mandić: U prelaznoj vladi da ne budu predsjednici parlamentarnih partija

Andrija Mandić je kazao da je Rusija "naša najvažnija međunarodna adresa."
0 komentar(a)
Ažurirano: 27.02.2016. 20:11h

Pristalice Demokratskog fronta (DF), njih oko 2.000 okupili su se večeras ispred zgrade Skupštine. Protest Fronta je završen bez incidenata.

Lider DF-a Andrija Mandić kazao je da su zahtjevi DF su da se obori Đukanovićeva vlada, da se formira prelazna vlada bez njega i da u njoj ne budu predsjednici parlamentarnih partija.

Zahtjevi su, kako je istakao, i "izlazak opozicije iz Skupštine i svih organa vlasti, bojkot svih izbora i referenduma koje režira korumpirani režim, zabrana rada ratno-profiterskim i anti-ratno profiterskim strankama, formiranje prelazne tehničke vlade za organizovanje vanrednih izbora, prvi slobodni izbori u istoriji zemlje i provjera porijekla imovine svih onih koji obavljaju državnu funkciju".

Tok protesta:

20:00 Skup je završen.

19:53 Andrija Mandić: "Prije par sati sam stigao iz Rusije, to je naša najvažnija međunarodna adresa."

On je dodao da "Vlada gradi neprijateljske odnose sa njima".

"Zahtjevi DF su da se obori Đukanovićeva vlada, da se formira prelazna vlada bez njega i da u njoj ne budu predsjednici parlamentarnih partija", naveo je Mandić.

19:49 Poslanik Milan Knežević na ruskom je pozdravio okupljene.

"Ovdje su sa vama ljudi koji nisu sjeli za sto sa Milom Đukanovićem. Vidjeli ste kakvi su bili pregovori, pod motom dođite da se ne dogovorimo", rekao je Knežević. On je ostatku opozicije u Skupštini poručio da im je mjesto ispred parlamenta i "da ne gledaju je li tu Andrija, Peđa ili neko drugi".

"Želim da uputim poziv ambasadorki SAD da dođe i kaže gdje DF grijesi što traži fer i slobodne izbore i I da objasni zašto ostatak opozicije nije na protestu. Oni koji prijete da će biti izbora bili oni bojkotovani ili ne poručujem im da se ne igraju. Onima koji nas broje poručujem - neka DPS organizuje kontramiting, oni imaju većinu samo u Spužu", rekao je Knežević."

19:33 Vučinić: "Zvaničnici EU nam govore da idemo u parlament i na pregovore, mi im poručujemo da nam pomognu da srušimo DPS pa ćemo doći. Ali oni ne čuju jer nemaju boljeg poslušnika od Đukanovića."

19:30 Janko Vučinić: "Đukanović je izvukao za uši Pajovića, Jasavić i Tuponju koji su ga održali na vlasti. Ostala opozicija umjesto da ruši diktatora sa narodom potrčala da pregovara i daje legitimitet vladi."

Vučinić je dodao da je "sva njihova opoziciona borba trčanje od stranih ambasadora do Đukanovića."

19:29 Okupljeni skandiraju "Ostavka, ostavka"

19:25 Poslanik DF-a Novica Stanić: "I večeras će kamere Javnog servisa pokušati da nas snime i pokažu u dnevniku, ali se ništa neće vidjeti jer smo mi za njih nevidljivi."

Stanić je okupljenima kazao da "opoziciji nude ministarstvo finansija sa praznom kasom".

"Nude Mintarstvo rada i socijalnog staranja koje je u problemu da isplati naknade majkama. NUde MUP gdje se Konjević nije pitao ni 30 odsto", dodao je Stanić

Predstavnici DF smatraju da je ishod pregovora u Skupštini pokazao ispravnost i opravdanost protesta, koji su, kako su rekli, jedini način da opozicija izbjegne scenario u kom će biti paravan za još jednu izbornu krađu.

Iz DF-a su ocijenili da će samo uporni i istrajni protesti dovesti do ozdravljenja crnogorskog društva i stvaranja prelazne vlade koja će raspisati "prve pravične i poštene izbore".

Galerija

Bonus video: