Medojević na Šri Lanci: Đukanović vlast održava kupovinom poslanika

Đukanović do vlasti dolazi izbornim krađama, a održava je kupovinom poslanika iz redova opozicije
21 komentar(a)
Nebojša Medojević, Šir Lanka, Foto: PzP
Nebojša Medojević, Šir Lanka, Foto: PzP
Ažurirano: 26.02.2016. 18:00h

Predsjednik PzP-a Nebojša Medojević je tokom drugog dana učešća na skupu IDU u Kolombu (Šri Lanka) razgovarao danas sa Markom Fildom, zamjenikom predsjednika Konzervativne partije UK zaduženog za međunarodne odnose te stranke, i sa Kolinom Blumom, direktorom za spoljne poslove Konzervativne partije UK i upoznao ih sa "dubinom političke krize u CG, koja je prouzrokovana javnim otkrivanjem robusnih mehanizama izbornih krađa, ucjena i političke korupcije".

Kako se navodi u saopštenju Pokreta za promjene, Medojević se zahvalio kolegama iz Konzervativne partije UK na dosadašnjoj političkoj podršci i tehničkoj pomoći, koju su im britanski Torijevci pružali od njegovog osnivanja.

„I domaćoj i međunarodnoj javnosti je postalo jasno da izbori u CG nijesu niti slobodni niti demokratski, i da vladajući diktatorski režim do vlasti dolazi masovnim kršenjem ljudskih prava, krađama i korupcijom. Kriza u zemlji je dodatno produbljena protivustavnim i protivzakonitim razbijanjem mirnih demonstracija i brutalnim policijskim terorom. Đukanovićev dugogodišnji koalicioni partner SDP ih je napustio, i glasao je protiv Vlade u Parlamentu, ali je političkom korupcijom Đukanović obezbijedio podršku jedne doskora opozicione partije. Đukanović do vlasti dolazi izbornim krađama, a održava je kupovinom poslanika iz redova opozicije. Njegova Vlada nema niti izborni niti faktički legitimitet, ali je Đukanović, kao i svaki drugi diktator, spreman da njen opstranak obezbjeđuje svim sredstvima, uključujući i nasilje", naveo je Medojević.

On je dodao da je važno da njihovi partneri iz IDU, a posebno britanski konzervativci, budu objektivno informisani o krizi u CG, "kako bi mogli da iskoriste svoj politički uticaj i da pomognu da demokratski i mirno riješimo krizu".

"Preduslov za to je pad aktuelne Vlade i formiranje prelazne Vlade, koja bi provela hitne reforme izbornog sistema, demontirala mehanizme krađe, i međusobnom kontrolom obezbijedila prve slobodne i poštene izbore“, istakao je Medojević.

Zamjenik predsjednika Konzervativne partije UK, Mark Fild istakao je, kako se navodi, spremnost njegove stranke da nastavi programe pomoći Pokretu za promjene.

"Gospodin Fild je pozvao predsjednika Medojevića da mu u najkraćem roku dostavi analizu uzroka političke krize, na osnovu koje bi UK Parlament mogao zatražiti odgovore od Đukanovićeve vlade o stanju demokratije i o problemima koje ima opozicija u borbi za prve slobodne i poštene izbore. Dogovoreni su i modaliteti saradnje i osnovne programske linije tehničke pomoći, koju će Konzervativna partija UK pružiti PZP-u u narednom periodu", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: