Četvrti kontigent Vojske Crne Gore odlazi u Avganistan

Komandant Četvrtog kontingenta, major Radojica Pejović, zahvalio se svima koji su omogućili da kompletna obuka i pripreme budu adekvatno realizovani
134 pregleda 4 komentar(a)
Vojska Crne Gore, Foto: Gov.me
Vojska Crne Gore, Foto: Gov.me
Ažurirano: 26.02.2016. 16:49h

Na vojnom aerodromu u Golubovcima danas je organizovan svečani ispraćaj pripadnika Četvrtog kontingenta Vojske Crne Gore (VCG) u međunarodnu misiju “Resolute Support“ u Avganistanu.

Zamjenik načelnika Generalštaba Vojske Crne Gore, pukovnik Rajko Pešić, podsjetio je da je, u proteklih šest godina, 12 kontingenata VCG uspješno završilo angažovanje u Avganistanu, sa ukupno 346 pripadnika što, kako je naveo, predstavlja oko 18 odsto ukupnog broja pripadnika crnogorske vojske.

“Iskustva stečena u ISAF misiji imaju nemjerljiv značaj u obuci i edukaciji naših pripadnika, unaprjeđenju sposobnosti Vojske i ukupnoj reformi sistema odbrane u Crnoj Gori,“ kazao je Pešić.

On je dodao da učešćem i aktivnim doprinosom u misijama ISAF i „Resolute Support“ u Avganistanu, UNMIL u Liberiji, EU NAVFOR ATALANTA u vodama Somalije, kao i EUTM u Maliju, Crna Gora i njena Vojska iskazuju odgovornost i svijest o potrebi bezbjednosti i sigurnosti u svijetu, gradeći na taj način imidž kredibilnog i pouzdanog partnera u evroatlantskoj zajednici.

„Pripadnici Četvrtog kontingenta u misiji ‘Resolute Support’, od vas zhtijevam da budete savjesni i odgovorni u izvršavanju postavljenih zadataka i da na terenu primjenjujete znanja i vještine koja ste sticali i uvježbavali tokom preuputne obuke. Isto tako, značajna mora biti i vaša obaveza da na svakom koraku poštujete i uvažavate kulturu, tradiciju i običaje ponosnog avganistanskog naroda. Na taj način ćete u najboljem svjetlu predstavljati svoju vojsku, svoj narod i svoju državu“, zaključio je Pešić.

Komandant Četvrtog kontingenta, major Radojica Pejović, zahvalio se svima koji su omogućili da kompletna obuka i pripreme budu adekvatno realizovani.

Prema njegovim riječima, aplikacijom za učešće u misiji ‘Resolute Support’, pripadnici Četvrtog kontingenta su kvalifikovali svoje sposobnosti za proces selekcije, obuke, pripreme i upućivanja u misiju.

“I na taj način nedvosmisleno iskazali svoju privrženost strateškim opredjeljenjima države i Vojske, odnosno, sveukupnim već preduzetim reformama i integrativnim procesima, razvijanju partnerstava i saradnje, održavanju interoperabilnosti sa partnerskim snagama i davanju doprinosa uspostavljanju mira i održive stabilnosti na prostoru Avganistana“, naveo je Pejović.

Svečanom ispraćaju prisustvovali su članovi Kolegijuma ministra odbrane i načelnika Generalštaba, kao i izaslanik odbrane Sjedinjenih Američkih Država, potpukovnik Majkl Tarkvinto.

Bonus video: