Marković: DPS će nastaviti dijalog, Krivokapić ne može biti medijator

Marković je rekao da ne može biti nastavka djaloga bez učešća premijera Đukanovića
50 pregleda 37 komentar(a)
Milo Đukanović, Duško Marković, Foto: Savo Prelević
Milo Đukanović, Duško Marković, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 26.02.2016. 16:07h

Potpredsjednik Vade i DPS-a Duško Marković kazao je da će ta partija pokrenuti nastavak dijaloga o izbornom povjerenju, ali da u tim pregovorima predsjednik Parlamenta Ranko Krivokapić ne može biti medijator niti iz njih može biti isključen premijer Milo Đukanović, šta je zahtjev nekih od pregovarača.

Marković je za Atlas TV rekao i da će izbora biti, bez obzira na to ako neko odluči da ih bojkotuje. Demantovao je da je uticao na direktora policije Slavka Stojanovića da postavi Dragana Radonjića za vođu specijalnog istražnog tima.

Potpredsjednik Vlade Crne Gore i Demokratske partije socijalista Duško Marković kazao je za emisiju Klub A kako je DPS spreman za nastavak dijaloga o izbornom povjerenju, pod uslovom da zahtjevi budu zakoniti i realni.

“Ali ako poruke za dijalog dolaze na način, možda će biti nastavka dijaloga ali bez gospodina Đukanovića, možda će biti nastavka ako nas pismeno obavijestite, to je politički neodgovorno, neodgovorno prema ukuopnoj poitičkoj situaciji, i to pokazuje da nema zrelosti niti se ona nazire. Ali bez obzira mi ćemo naći načina da pozovemo sve veoma uskoro i da sjednemo za sto”, kaže Marković.

Marković je rekao da ne može biti nastavka djaloga bez učešća premijera Đukanovića, ali ni sa predsjednikom Parlamenta Rankom Krivokapićem u medijatorskoj ulozi.

“To mu ne pripada po političkoj snazi i političkom uticaju. Ako želimo medijatora iz opozicije i o tome se saglasimo, to sigurno ne može biti SDP već neko drugi. Mislim da to i nije važno, nama u Crnoj Gori ne treba medijator, ni iznutra ni iz EU jer imamo snage da iz ove situacije izađemo zajednički”, kaže on.

Ako neko od pregovaraca ne bude želio dijalog, izbora će svakako biti, jer bi u suprotnom zavladli anarhija i bezvlašće, kaže Marković, i dodaje da ni od koga od stranih partnera nije čuo da se ne može na glasanje ako neko odluči da ga bojkotuje.

“Za njih je bitna stabilnost, politička stabilnost, da instiucije funkcionišu, i da se funkcija države ostvaruje. Mi imamo kapacitet za to. Ne bi željeli da taj kapacitiet provjeravamo. Ponavljam, pozvaćemo sve aktere za sto da razgovaramo”, poručuje potpredsjednik Vlade.

Čudan je, kaže Marković, i zahtijev opozicije da je spremna da nastavi pregovore pod uslovom da DPS pismeno potvrdi ono što je saopštio usmeno premijer nakon prekida prošlog petka. Takva opoziciona ponuda je rezulatat oprečnih informacija o broju spornih pitanja– dva kako je rekao premijer, ili sedam, što tvrdi opozicija. Potpredsjednik Vlade kaže kako se radi o pitanju tumačenja.

“Ono gdje predsjednik Vlade i vladajuća koalicija nijesu prihvatili nikakvu vrstu kompromisa je javni servis jer je nezakonito. Zatim postavljanje genralnog inspektora ANB od strane političara , što je takodje suprotno zakonu”, kaže on.

Marković međutim dodaje i ostale spornosti, među kojima je opstanak aktuelne uprave Parlamenta. Kao četvrtu i petu navodi kontrolu rada Agencije za medije, te lokalne samouprave – kroz predlog opozicije da se imenuju pomoćnici administratora opština sa pravom veta.

Potpredsjednik Vlade kaže da nije uticao na odluku direktora policije Slavka Stojanovića da za šefa specijalnog istražnog tima postavi Radonjić

“To znači da bi imali situaciju da jedan predstavnik opozicije može u svakom trenutku blokirati rad lokalne samouprave. A administrator mora samo da izvršava odluke skupštine opštine, gradonačelnika i daje naloge sekretarijatima”, kaže on.

Potpredsjednik Vlade kaže da nije uticao na odluku direktora policije Slavka Stojanovića da za šefa specijalnog istražnog tima postavi čovjeka čije je profesionalne kapacitete osporavao.

“Državni interes je bio kod gospodina Stojanovića iznad njegovih ličnih i profesionalnih stavova o kandidatu i ja pozdravljam takav pristup gospodina Stojanovića iako se on u javnosti želi okarakterisati kao njegova nedoslijednost već odgovornost za situaciju koja je nastala dugim neizborom šefa specijalnog odeljenja”, kaže on.

Marković je objasnio da se problemom nestanka pisama biznismena Veselina Mujovića iz policijskog dokaznog materijala ne bavi Unutrašnja kontrola MUP-a, već specijalni tužilac koji je tim povodom pokrenuo istragu.

Bonus video: