SNP Nikšić: Prijem radnika po mjeri DPS-a

U oglasima od 3.2.2016. i 24.2.2016. godine za prijem radnika u organima lokalne uprave traži se ukupno 42 izvršioca i to na neodređeno
5 komentar(a)
Veselin Grbović, Foto: Svetlana Mandić
Veselin Grbović, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 26.02.2016. 11:23h

Predsjednik Opštine Nikšić Veselin Grbović ne odustaje od diskriminatorskog odnosa prema radno sposobnim građanima, pošto je lokalna uprava raspisala nove oglase za prijem radnika "po mjeri DPS-a", navodi se u saopšptenju OO SNP Nikšić.

Oni podsjećaju da je prilikom stupanja na dužnost predsjednika Opštine Nikšić 18.4.2013. godine, Grbović, pored ostalih problema sa kojima se suočava lokalna uprava, istakao i višak zaposlenih u organima uprave i javnim ustanovama čiji osnivač je Opština.

Tom prilikom je saopštio da je prekobrojnih oko 200 radnika i da će se ubrzo raditi na novim sistematizacijama radnih mjesta, te da će se iznaći modeli da se dođe do optimalnog broja radnika, kako u organima lokalne uprave tako i javnim ustanovama, podsjećaju iz SNP-a.

Međutim,kako se naovdi u saopštenju, ne samo da nije smanjio broj neposrednih izvršilaca, već je Grbović sa svojim saradnicima radio na njegovom uvećanju. Tako je za vrijeme njegovog mandata primljen ne mali broj radnika kako na određeno, tako i na neodređeno i to uglavnom na nezakonit način, kazali su iz SNP-a.

"Da napomenemo da je, postupajući po naređenju Upravne inspekcije 17.12.2015. godine, otkaze u lokalnoj upravi fiktivno dobilo 87 nezakonito primljenih radnika, uglavnom zaposlenih u izbornoj 2012-2013. godini (s tim što kontrola u javnim ustanovama nije izvršena) ovo s razloga, jer je istim tim radnicima momentalno transformisan rad sa neodređenog na određeno radno angažovanje i to, podrazumijeva se, bez oglasa, a sve u cilju da se obmanu inspekcijski organi. U 2012-2013.godini prvo je primljeno oko 200 radnika na određeno i to bez oglasa, a potom im je transformisan rad na neodređeno angažovanje, takođe bez oglasa.Međutim, vrhunac bezakonja, nedomaćinskog ponašanja, diskriminatorskog odnosa prema drugim radno sposobnim građanima Nikšića, dešava se upravo ovih dana kada lokalna uprava raspisuje nove oglase za prijem radnika u organima lokalne uprave", kazali su iz SNP-a.

Oni su dodali da se pri tome ne vodi računa da je samo prije dva mjeseca isplaćeno iz kreditnih sredstava preko milion evra za regulisanje jednog dijela viška zaposlenih, da je još uvijek višak zaposlenih u lokalnoj upravi i javnim ustanovama i da je broj zaposlenih u suprotnosti sa evropskom standardima, da Opština grca u dugovima, da se u gradu ništa kapitalno nije uradilo iz sopstvenih, već isključivo iz iz državnih sredstava, da se obaveze ne izmiruju već samo prolongiraju i slično, smatraju u SNP-u.

U oglasima od 3.2.2016. i 24.2.2016. godine za prijem radnika u organima lokalne uprave traži se ukupno 42 izvršioca i to na neodređeno.

"Očigledno je predsjednik Opštine Nikšić, sa svojim timom, radio na novim sistematizacijama i to na sistematizacijama po mjeri DPS čovjeka, pa je za njih morao izmisliti neka nova mjesta sa nekim novim opisom posla, sa nekom novom stručnom spremom, završenom u nekoj od provincija iz regiona, kako bi i ovoga puta obmanuo inspekcijske organe. Vjerovatno će se prijem radnika u modifikovanim sistematizacijama pravdati potrebom za kadrovima neophodnim za NATO i ostale integracije s razloga što se postojeći kadrovi ne uklapaju u te standarde, pa samim tim ne dolazi u obzir interna preraspodjela i racionalizacija radne snage unutar organa lokalne uprave.Na kraju, u poslednjih deset dana ovo je naše četvrto obraćanje javnosti vezano za nezakonitosti u zapošljavanju u lokalnoj upravi i sve što više iznosimo podatke i materijalne dokaze, lokalno rukovodstvo se trudi da novo kršenje propisa ove države bude sve spektakularnije i sa sve većom štetom po opštinu Nikšić i njene građane", kazali su iz nikšićkog SNP-a.

Bonus video: