Marković: Krivokapić pogrešno razumio poruke iz Brisela

Krivokapić i Socijaldemokratka partija su do sada bili opozicija u vlasti, a sad bi htjeli da budu opozicija na vlasti, kaže Marković
56 pregleda 56 komentar(a)
Duško Marković, Foto: Vlada Crne Gore
Duško Marković, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 25.02.2016. 15:10h

Predsjednik Skupštine Ranko Krivokapić postavio se kao da je dijalog u Parlamentu njegovo vlasništvo, a ne svih učesnika i poličkih subjekata, što je u dobroj mjeri uticalo da pregovori ne budu uspješni, smatra potpredsjednik Vlade Duško Marković. Marković je rekao da je utisak da je Krivokapić pogrešno razumio poruke iz Brisela, ne libeći se da kroz partijska saopštenja protura tvrdnju da je on sa najviših evropskih adresa personalno dobio podršku za organizovanje dijaloga. "Kao da je taj proces njegovo vlasništvo, a ne svih učesnika, i političkih subjekata u Crnoj Gori. Takvo postavljanje Krivokapića je u dobroj mjeri uticalo da se ova faza parlamentarnog dijaloga završi kako je završila", rekao je Marković u intervjuu agenciji MINA. Prema njegovim riječima, Krivokapić i Socijaldemokratka partija su do sada bili opozicija u vlasti, a sad bi htjeli da budu opozicija na vlasti.

"On (Krivokapić) je od početka želio da sebi i svojoj partiji da veći značaj nego što ga stvarno imaju, i na domaćoj, i na međunarodnoj sceni. To može da traje neko vrijeme, ali ne može beskonačno", rekao je Marković, koji je i zamjenik predsjednika Demokratske partije socijalista.

On je ocijenio da je opozicionim partijama očigledno mnogo lagodnija pozicija u kojoj opstruiraju napore Vlade da i pored redovnih aktivnosti maksimalno bude posvećena implementaciji izbornog zakonodavstva i organizovanju demokratskih i fer izbora, i da kritikuju vlast, nego da preuzmu odgovornost. "Međutim, izbori će biti mjera učinka svih političkih subjekata, i pokazati gdje je kome mjesto", poručio je Marković. Marković je podsjetio da je Đukanović saopštio ponudu opoziciji da uđe u Vladu na sjednici Parlamenta na kojoj je Vladi izglasano povjerenje, prihvatajući tako inicijativu Pozitivne i da je kasnije, u dijalogu vođenom u Skupštini, ta ponuda značajno proširena. "Međutim, ni to nije zadovoljilo opoziciju. Izgleda da su opozicioni lideri koji učestvuju u dijalogu zaboravili odakle se krenulo", rekao je Marković. On je kazao da su u opoziciji zaboravili da je cilj stvaranje što povoljnijih uslova za fer i slobodne izbore i da su dijalog očigledno razumjeli kao put da dođu do vlasti na mala vrata. "Umjesto da idu u susret predlozima Premijera, koji su na kraju kao jedinstvena ponuda prihvaćeni od strane predstavnika svih partija vladajuće koalicije, opozicioni lideri su išli sa kontra predlozima, da bi dosadašnji predsjednik Parlamenta sačuvao svoju funkciju, i da bi rukovodna struktura Parlamenta ostala nepromijenjena", smatra Marković. On je rekao da nije siguran ni da su Krivokapićeve kolege iz opozicije razumjeli šta je njegov cilj. "A njegov cilj je da sačuva svojih 20 odsto koje je do sada imao kao dio vlasti, i da se dodatnim zahtjevima izbore mjesta za ostale učesnice u dijalogu. Mogu oni davati obrazloženja koja hoće, ali to je suština, to je ono zbog čega nije prihvaćena naša ponuda od strane opozicije", naveo je Marković. On je ponovio da je DPS spremna i da vjeruje u nastavak dijaloga, što je poručio i lider te stranke Milo Đukanović onog dana kad je dijalog prekinut. "Naša ponuda ostaje otvorena. Vidimo veliku nervozu kod predstavnika opozicije, međutim mi ostajemo posvećeni stvaranju uslova za implementaciju izbornog zakonodavstva, i za organizovanje demokratskih i fer izbora, s dijalogom, i bez dijaloga. Zna se naša pozicija", rekao je Marković. Govoreći o zahtjevima opozicije vezi sa Javnim servisom i Agencijom za nacionalnu bezjednost, Marković je rekao da tu nema neke velike filozofije, bez obzira kako to predstavnici opozicije interpretirali. Marković je kazao da imaju zakonska rješenja koja se moraju poštovati i da nikakvi politički zahtjevi to ne mogu suspendovati.

Marković je kazao da imaju zakonska rješenja koja se moraju poštovati i da nikakvi politički zahtjevi to ne mogu suspendovati

"U okviru zakonskih rješenja koja imamo spremni smo da razložno razmijenimo mišljenja šta je moguće uraditi u tim već određenim koordinatama, što bi vodilo izgradnji međusobnog povjerenja", naveo je Marković. On je rekao da kad je ANB u pitanju, imaju i NATO standarde koji se moraju pridržavati u procesu pristupnih pregovora. "Isto tako, relevantne evropske institucije su saopštile svoje stavove vezano za ulogu javnog servisa. Postoji naša dobra volja da zajedno vidimo šta u postojećim zakonskim gabaritima možemo uraditi u pravcu ostvarenja ključnog cilja – organizovanja fer i demokratskih izbora", naveo je Marković. On je kazao da je inicijativa za smjenu Krivokapića već procesuirana i da će se nakon njegove smjene vidjeti ko će biti na čelu Parlamenta. Na pitanje koliko bi neuspjeh dijaloga mogao da utiče na nastavak evropskih integracija, Marković je odgovorio da je Crna Gora daleko odmakla na putu evropskih integracija i da je to proces koji je nezaustavljiv. "Uvjeren sam da će i naredna Vlada, u kojoj će DPS sigurno imati dominantnu ulogu, sve svoje obaveze koje se odnose na evropske integracije, podizanje životnog standarda i brži ekonomski razvoj zemlje sprovoditi posvećeno i efikasno. Do tada, i u ovom sastavu, mi ćemo maksimalno raditi na ispunjavanju ovih ciljeva", kazao je Marković. On je ocijenio da je Agenda već poznata i da ne zavisi od pojedinačnih političkih događaja. "Naravno, bilo bi nam lakše ako bi došli do konsenzusa koji bi značio smanjenje političkih tenzija. Nadam se da će sve ići u tom pravcu, i da će i to biti pokazatelj da u Crnoj Gori sve više suštinski prihvatamo korpus evropskih vrijednosti", poručio je Marković.

Bonus video: