Damjanović: Potpise podrške partijama da ovjeravaju notari

„Radovalo bi me da su sve političke partije i grupe građana koje žele da učestvuju na izborima bile u poziciji da potpisima pred nadležnim organima pokažu svoju jačinu“, kazao je Damjanović
50 pregleda 5 komentar(a)
Aleksandar Damjanović, Foto: Boris Pejović
Aleksandar Damjanović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 25.02.2016. 13:24h

Proces prikupljanja potpisa za prijavu izbornih lista i kandidata za predsjednika države trebalo bi iskontrolisati da ne bi bilo zloupotreba i falsifikovanja, smatra funkcioner Socijalističke narodne partije Aleksandar Damjanović.

Ustavni sud proglasio je neustavnom odredbe izbornog zakona prema kojima se potpisi za prijavu izbornih lista i kandidata za predsjednike države prikupljaju u Opštinskoj izbornoj komisiji

Damjanović je ocijenio da bi trebalo razmisliti o tome da se potpise makar ovjere.

„Da li kod notara ili već negdje, na način na koji je to riješeno recimo u Srbiji. Treba naći modalitet da se ipak iskontroliše da kod prikupljanja potpisa ne bude zloupotreba i falsifikovanja”, rekao je Damjanović agenciji MINA.

On je kazao da mu je žao što nije ostalo na snazi da se potpisi prikupljaju u opštinskim izbornim komisijama.

„Radovalo bi me da su sve političke partije i grupe građana koje žele da učestvuju na izborima bile u poziciji da potpisima pred nadležnim organima pokažu svoju jačinu“, kazao je Damjanović.

On je podsjetio da je, uoči predsjedničkih izbora, SNP najbrže prikupio potpise od svih partija.

„Bili smo spremni da to i sad u radimo, međuti rješenje je takvo kakvo je, i mi ćemo ga poštovati“, rekao je Damjanović.

Na pitanje kome ide u korist ukidanje ove norme, on je ocijenio da su to, svakako, i neke partije koje će ući u izbornu utakmicu bez želje i motiva da budu u parlamentu.

„Mislim da ovo ima određene reperkusije na sastav onog proširenog sastava Državne izborne komisije, i tu treba tražiti "zeca“, kazao je Damjanović.

Šef poslaničkog kluba Pozitivne Crne Gore, Goran Tuponja, je kazao da je Pozitivna legalistička partija, i da poštuje odluke Ustavnog suda kao najviše instance u sistemu.

On je podsjetio da je Ustavni sud donio takvu odluku i kada je u pitanju norma o finansiranju političkih partija, koju je inicirala Pozitivna.

„Ta odluka nije bila ono što smo mi željeli i očekivali, ali kao legalistička partija smatramo da se odluke institucija sistema moraju poštovati“, rekao je Tuponja.

Upitan da prokomentariše ocjene dijela opozicije da takva odluka ide na ruku vladajućoj partiji, on je rekao da je njihovo pravo da komentarišu.

„Svako pitanje se može politizovati i gledati sa jedne ili sa druge strane. Ta odluka je takva kakva jeste, i ona mora biti poštovana“, zaključio je Tuponja.

Bonus video: