Lukšić: Crna Gora priprema Nacionalnu strategije održivog razvoja

Sastanci sa visokim zvaničnicima UN-a, predstavnicima država članica Savjeta bezbjednosti i drugih značajnijih država članica bili su, dodaje, i prilika za promociju kandidature Lukšića za generalnog sekretara UN-a
1 komentar(a)
Igor Lukšić, Morgens Liketoft, Foto: MVPEI
Igor Lukšić, Morgens Liketoft, Foto: MVPEI
Ažurirano: 25.02.2016. 10:15h

U Crnoj Gori je u toku priprema Nacionalne strategije održivog razvoja, koja integriše većinu održivih razvojnih ciljeva i podciljeva, uključujući finansijska sredstva za njihovu imlementaciju, kazao je potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova i evropskih integracija Igor Lukšić, koji je učestvovao na ministarskom sastanku UNDP-a u Njujorku.

„Potvrda posvećenosti Crne Gore ispunjavanju 2030 Agende ogleda se i kroz naš dobrovoljan doprinos da predstavimo Nacionalni pregled implementacije 2030 Agende na predstojećem Političkom forumu na visokom nivou u julu mjesecu“, kazao je Lukšić.

Dodao je da je podrška UNDP-a u ovom procesu značajna, ali da je ključno vlasništvo država nad procesom.

Lukšić je u Njujorku imao susreta sa predsjedavajućim Generalne skupštine UN Morgens Liketoftom, podsekretarom UN-a za politička pitanja Džefri Feltmanom, predstavnicima država članica Savjeta bezbjednosti ali i drugih značajnijih država članica Organizacije.

Razgovor sa predsjedavajućim Generalne skupštine bio je prilika da Lukšić potvrdi posvećenost Crne Gore implementaciji 2030 Agende održivog razvoja i pozdravi doprinos Liketofta ostvarenju njenih ambicioznih ciljeva stavljanjem Agende u fokusu predsjedavanja, navodi se u saopštenju MVPEI.

Razmijenjena su i mišljenja o procesu izbora i imenovanja generalnog sekretara UN-a. Lukšić je kandidat Crne Gore za tu poziciju

Lukšić i Liketoft konstatovali su da je za proces izbora generalnog sekretara i njegovu transparentnost značajna odluka o održavanju neformalnih dijaloga Generalne skupštine u cilju interaktivne diskusije sa kandidatima i uključivanja šireg članstva UN-a.

Tokom susreta sa Feltmanom, sagovornici su se saglasili oko potrebe jačanja preventivnog djelovanja i veće valorizacije mehanizama poput ranog otkrivanja i upozorenja i medijacije u rješavanju sve većeg broja konflikata i aktuelnih prijetnji globalnom miru i bezbjednosti.

Feltman je pohvalio doprinos Crne Gore na daljoj promociji medijacije, kao efikasnog sredstva prevencije kroz članstvo u Grupi prijatelja za medijaciju, stoji u saopštrnju MVPEI.

Sastanci sa visokim zvaničnicima UN-a, predstavnicima država članica Savjeta bezbjednosti i drugih značajnijih država članica bili su, dodaje, i prilika za promociju kandidature Lukšića za generalnog sekretara UN-a.

Bonus video: