Simović umjesto Krivokapića, Jasavić ulazi u Vladu?

Pozitivna će od DPS-a dobiti ministarsko mjesto iako se spekuliše da bi Jasavić mogla da dođe za šefa parlamenta
113 pregleda 96 komentar(a)
Milutin Simović, Ranko Krivokapić, Foto: Savo Prelević
Milutin Simović, Ranko Krivokapić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 25.02.2016. 06:31h

Demokratska partija socijalista (DPS) najvjerovatnije se neće odreći pozicije predsjednika Skupštine, nakon što uz podršku većine poslanika manjinskih partija i Pozitivne Crne Gore izdejstvuje smjenu sadašnjeg šefa parlamenta Ranka Krivokapića.

Skupštinom će do parlamentarnih izbora rukovoditi njen potpredsjednik i šef kluba DPS-a Milutin Simović, potvrđeno je "Vijestima" iz više izvora.

Prema poslovniku, u slučaju razriješenja predsjednika parlamenta, Skupštinom predsjedava potpredsjednik iz partije koja ima najviše poslanika. To praktično znači da bi vođenje parlamenta preuzeo Simović.

DPS je u ponedjeljak Skupštini dostavio inicijativu za razrješenje Krivokapića, koju je potpisalo 36 poslanika. Pored DPS-a, Krivokapićevu smjenu traže i poslanici manjinskih partija, izuzev Nika Đeljošaja (Albanska alternativa). Za razrješenje predsjednika parlamenta potrebno je još pet glasova, koji su osigurani iz Socijaldemokratije i Pozitivne.

Iako se spekuliše da bi mjesto predsjednika Skupštini moglo pripasti zamjenici predsjednika Pozitivne Azri Jasavić, to se vjerovatno neće dogoditi jer vladajuća partija nije voljna da to stranci ustupi dvije funkcije. Pozitivna će, prema informacijama "Vijesti", dobiti jedno ministarsko mjesto, koje bi peuzela Jasavić.

Lider Pozitivne Darko Pajović je nakon posljednjeg sastanka lidera parlamentarnog dijaloga na novinarsko pitanje da li su oni voljni da uđu u Vladu, odgovorio kako je Pozitivna ministarska mjesta tražila za opoziciju. Međutim, tri dana kasnije, on je za "Dnevne novine" rekao da im to nije prioritet, ali da "kada je riječ o ulasku u Vladu, u ovom trenutku razmišljaju o svim opcijama".

Krivokapić je najavio da će inicijativu za njegovu smjenu uvrstiti u dnevni red redovnog zasjedanja, koje počinje 1. marta. DPS je predložio da se glasa 10.marta. Nakon što SDP-u oduzmu to rukovodeće mjesto, za očekivati je da će DPS posegnuti i za skupštinskim odborima.

SDP rukovodi Odborom za politički sistem, pravosuđe i upravu i Zakonodavnim odborom, a Krivokapić je kao šef parlamenta i nadležan za Ustavni odbor.

Bonus video: