Optužbe za diskriminaciju i korupciju: Saslušano oko 60 čelnika i službenika kolašinske Opštine

Saslušanje je naloženo iz Specijalnog tužilaštva, a nakon što su nekadašnji radnici lokalne uprave i čelnici sindikata zaposlenih u Opštini i Službi zaštite, poslali pismo na adresu glavnog specijalnog tužioca, premijera i predsjednika države
8 komentar(a)
policija Kolašin, Foto: Dragana Šćepanović
policija Kolašin, Foto: Dragana Šćepanović
Ažurirano: 23.02.2016. 06:48h

Više od 60 funkcionera kolašinske vladajuće koalicije i službenika lokalne uprave saslušani su juče u policiji, zbog optužbi bivših radnika i sindikalaca da su uključeni u koruptivne i diskriminatorske radnje.

To je naloženo iz Specijalnog tužilaštva, a nakon što su nekadašnji radnici lokalne uprave i čelnici sindikata zaposlenih u Opštini i Službi zaštite, poslali pismo na adresu glavnog specijalnog tužioca, premijera i predsjednika države.

U dopisu Milivoju Katniću, Milu Đukanoviću i Filipu Vujanoviću navodi se da vlast DF- SNP- SDP mora odgovarati zbog političke korupcije i diskriminacije.

Pišu da je gradonačelnica Željka Vuksanović prije nekoliko mjeseci uručila obavještenje o prestanku radnog angažmana za 24 zaposlena, a da neke njihove kolege još rade jedino zahvaljujući političkoj pripadnosti, iako je trebalo da dobiju otkaz.

Neki od potpisnika pisma u međuvremenu otišli su korak dalje, pa su pred novinarima Vuksanović nazvali „predvodnicom organizovane kriminalne grupe“.

Potpredsjednik Opštine Đuro Milošević (SNP) kazao je juče da je jasno da je specijalni tužilac poštovao proceduru postupajući prema informacijama koje su mu dostavljene, ali da se nada da će se Katnić uskoro i potruditi više na “otkrivanju prave kriminalne grupe” u Kolašinu.

“Nažalost, jedna od prvih koji su to pismo puno neistina potpisali je član Glavnog i Opštinskog odbora SNP Dragoljub Bukilić. Ne sporim da radnici koji su ostali bez posla imaju pravo da to pokušaju da isprave pred sudom. Međutim, ispod nivoa je način na koji Bukilić i još nekolicina pokušavajući da stvore razdor i ostvare svoje interese”, rekao je on.

Savjetnik predsjednika Skupštine opštine Dragoljub Bulatović (DF), za „Vijesti“ je rekao da je masovno saslušanje funkcionera i radnika lokalne uprave pokušaj zatrpavanja tužilaštva nevažnim predmetima: “Koji će ga odvlačiti od onih bitnih. Eventualne nepravilnosti u radnim dosijeima ili povreda prava iz oblasti radnih odnosa, posao su za inspekcije a ne za SDT”.

“Dali smo izjave, što smatram da je građanska obaveza kad se dobije poziv. Nijesmo kriminalna organizacija, jer se za ljude iz takvih organizacija dolazi rano ujutru bez najave. Očekujem da ovo bude uvod u proceduru da Katnić sa saradnicima uskoro dođe u ranim jutarnjim satima, za neke druge za koje smatramo da su zaista nosioci kriminalnih organizacija”, kazao je Bulatović.

Prema njegovim riječima, neshvatljivo je da se potpisnici pisma, među kojima su i dva rukovodioca sindikata, tužiocu dostavili navodne dokaze zbog kojih neki radnici treba da ostanu bez posla.

To je, prema mišljenju Bulatovića, dokaz da je sindikat lokalne uprava i Službe zaštite i spasavanja, politička, a ne organizacija koja štiti interese radnika.

DPS: Nova potvrda neodgovornosti lokalne vlasti prema službenicima

Nezakonitosti koje su ustanovili nadležni u Opštini, još jedna su potvrda neodgovornosti lokalne vlasti prema radnicima lokalne uprave, njihovim porodicama i građanima Kolašina, saopštio je predsjednik kolašinskog DPS-a Milisav-Bato Bulatović.

“Na sve te nezakonitosti je ukazivao OO DPS, a tražili smo, preko skupštinske inicijative, da raspodjela kredita bude pravedna i principjelna, ali smo preglasani. Lokalna vlast i ljudi koji je predstavljaju ne osjećaju život i potrebe građana, izgubili su se u neradu, nezakonitostima, a posljedice trpe građani”. Bulatović saopštio da će “DPS do kraja insistirati da se zaštite radnici koji su samovoljom nezakonitih opštinskih funkcionera ostali bez posla”.

Bonus video: