Lukšić naredna dva dana u Njujorku

Lukšić će učestvovati na ministarskom sastanku povodom 50. godišnjice od osnivanja Programa UN za razvoj (UNDP), kao i na otvorenoj debati Savjeta bezbjednosti UN o pregledu arhitekture za izgradnju mira, koji će biti održani 23. i 24. februara
2 komentar(a)
Igor Lukšić, Foto: Boris Pejović
Igor Lukšić, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 22.02.2016. 17:37h

Ministar vanjskih poslova i evropskih integracija Igor Lukšić boraviće naredna dva dana u Njujorku, gdje će učestvovati na sastancima Ujedinjenih nacija (UN) na visokom nivou.

Kako je najavljeno iz Ministarstva, Lukšić će učestvovati na ministarskom sastanku povodom 50. godišnjice od osnivanja Programa UN za razvoj (UNDP), kao i na otvorenoj debati Savjeta bezbjednosti UN o pregledu arhitekture za izgradnju mira, koji će biti održani 23. i 24. februara.

"Ministarski sastanak UNDP-a će biti prilika da se sublimiraju rezultati ostvareni na polju ljudskog i održivog razvoja, da se naprave refleksije na dostignuća i nedostatke Milenijumskih razvojnih ciljeva i da se pruži podstrek implementaciji 2030 Agende za održivi razvoj", kaže se u saopštenju.

Navodi se da će učešće na ministarskom sastanku biti prilika da se prenese vizija i očekivanje od UNDP u budućem periodu u pogledu ostvarivanja ciljeva održivog razvoja, uz osvrt na rezultate i perspektivu, iz nacionalnog ugla, o dosadašnjoj saradnji sa UNDP.

Na otvorenoj debati Savjeta bezbjednosti, Lukšić će iznijeti pozicije Crne Gore u pogledu unaprjeđenja funkcionisanja arhitekture mira UN i modaliteta za pospješivanje inter-agencijske saradnje svih entiteta iz UN sistema koji su uključeni u mirovne procese.

Posjeta će, kako je saopšteno iz Ministarstva, biti prilika i za susrete sa najvišim zvaničnicima UN zaduženim za ključne oblasti iz tri stuba djelovanja svjetske organizacije.

"Kao i sa predstavnicima zemalja članica, u prvom redu članica Savjeta bezbjednosti, ali i drugih značajnih zemalja, u cilju promocije kandidature Lukšića za generalnog sekretara UN, kao i sagledavanje mogućnosti za produbljivanje saradnje Crne Gore sa UN u tim oblastima", dodaje se u saopštenju.

Bonus video: