Socijaldemokrate će glasati za smjenu Krivokapića

"Uvjereni smo da ćemo na taj način ne samo ispoštovati osnovni univerzalni demokratski princip koji važi u svim razvijenim državama, nego će tim činom i značajno biti povećane šanse za uspješnim završetkom nekog eventualnog novog dijaloga o vraćanju povjerenja u izborni proces, koji će se voditi u institucijama sistema, gdje mu je jedino i mjesto"
19 komentar(a)
Socijaldemokrate logo, Foto: Socijaldemokrate Crne Gore
Socijaldemokrate logo, Foto: Socijaldemokrate Crne Gore
Ažurirano: 22.02.2016. 14:55h

Socijaldemokrate Crne Gore najavile su da će podržati inicijativu za razrješenje predsjenika Skupštine Ranka Krivokapića.

Navode da je to "logično i opravdano, budući da predsjednik Parlamenta mora biti odraz većinske podrške samog Parlamenta".

"Uvjereni smo da ćemo na taj način ne samo ispoštovati osnovni univerzalni demokratski princip koji važi u svim razvijenim državama, nego će tim činom i značajno biti povećane šanse za uspješnim završetkom nekog eventualnog novog dijaloga o vraćanju povjerenja u izborni proces, koji će se voditi u institucijama sistema, gdje mu je jedino i mjesto. Dodatni argument zbog kojeg će Socijaldemokrate Crne Gore podržati inicijativu je i taj što je aktuelni predsjednik Parlamenta u nekoliko navrata u poslednje vrijeme zloupotrebljavao svoju funkciju", navodi se u saopštenju Socijaldemokrata.

Dodaju da je "zloupotreba posebno došla do izražaja kod popune, već nekoliko mjeseci, upražnjenog poslaničkog mjesta".

"Naime, aktuelni predsjednik Parlamenta je svjesno onemogućio, prvom sljedećem kandidatu sa liste, Ustavom Crne Gore i Zakonom o izboru odbornika i poslanika, popunu inače zagrantovanog poslaničkog mjesta, na način što svjesno nije nekoliko mjeseci obavijestavao Državnu izbornu komisiju o ostavci poslanika Borislava Banovića. Time je još jednom pokazao da mu je interes partije, čiji je predsjednik, iznad Ustava i zakona, što predsjednik Parlamenta sebi ne smije da dozvoli", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: