Krivokapić: Jasna namjera Đukanovića da vrši opstrukciju Katnića

"Specijalni tužilac je pokazao da DPS u određenim opštinama funkcioniše kao organizovana kriminalna grupa. Jasno je onda da svaki sljedeći potez specijalnog tužioca bi možda pokazao i teže slučajeve", kazao je Krivokapić
80 komentar(a)
Ranko Krivokapić, Foto: Boris Pejović
Ranko Krivokapić, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 22.02.2016. 13:59h

Predsjednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić optužio je premijera Mila Đukanovića da je stao na stranu onih koji vrše opostrukciju rada specijalnog tužioca, time što Vlada nije riješila pat poziciju u kojoj se našao izbor šefa specijalnog policijskog tima i odbijanje poziva specijalnog tužioca Milivoja Katnića da Vlada riješi pat poziciju.

Krivokapić je kazao da je prošlo osam mjeseci da bi se dozvolio tužiocu da ima povjerljivog policajca.

"U međuvremenu taj policijac je prošao razne šikane. To jasno pokazuje namjere premijera i DPS da vrše opostrukciju specijalnog tužioca. I tu dileme više nema, meni su jasni razlozi, a mislim i javnosti. Specijalni tužilac je pokazao da DPS u određenim opštinama funkcioniše kao organizovana kriminalna grupa. Jasno je onda da svaki sljedeći potez specijalnog tužioca bi možda pokazao i teže slučajeve", kazao je Krivokapić na konferenciji za novinare organizovanoj nakon otvaranja konferencije "Sloboda izražavanja i odgovornost medija“.

On je ocijenio da ne postoji objašnjenje "da ne dozvoljavate tužiocu da izabere saradnika iz policije u koga ima povjerenja."

"To je smisao te norme, to je smisao specijalnog tužioca da ima tim koji će biti zašićen od političkog i kriminalnog uticaja. Jer, on odgovara za rezultat. Premijer je samo legitimisao da je to partijska politika, a ne politika direktora policije", kazao je Krivokapić.

On je pojasnio da nema zakonskih nejasnoća oko izbora šefa specijalnog policijskog tima.

"Čisto ravnopravni odnosi i organizacija vlasti nameće da mora predložiti onaj kod koga radite. Ta norma je do kraja jasna. Predlog direktora policije je dat, zato što su to njegovi zaposleni, ali smisao je saglasnost specijalnog tužioca. Norma je do kraja jasna ne može tužilac uzimati iz druge organizacije. Stvar je u političkoj volji, a ne u nejasnoći pravne norme i meni je to jasno nakon izjave premijera”, kazao je Krivokapić.

Prema njegovim riječima ta otvorena opostrukcija je velika prijetnja da Crna Gora dobije “klauzulu balansa” u toku ove godine, zaustavi pregovore i da se nađe na sporednom kolosjeku.

"Upravo zato što u ključnim oblastima, vladavine prava, novih slučajeva presuda, neće biti pomaka, jer se specijalnom tužiocu oduzima osnovna podrška za rad, a to je specijalni policijski tim“, naglasio je Krivokapić.

On je dodao da ima nagovještaja da Crna Gora dobije klauzulu balansa.

"Rezultat je prost, nema mjerljivih rezultata. Ako nam se progledao kroz prste zbog NATO-a, što sam tada govorio da smo imali blagonakloni izvještaj, sada sve te nedostatke treba da dopunimo, a ne da zaustavimo specijalnog tužioca, kao onog u koga javnost ima najveće povjerenje. Kao onoga ko je napravio mjerljive i značajne rezultate za Crnu Goru i doprinio našem putu u NATO na najefikasiniji način. Nije to samo za balas, nego je to ono što će uticati za ratifikaciju našeg NATO sporazuma i samim tim zaustaviti Crnu Goru u te dvije glavne integracije kojima se DPS želi "pokriti", a u suštini postaje glavna prepreka tim integracijama", zaključio je Krivokapić.

Bonus video: