Pokrenuta inicijativa za razrješenje Krivokapića

„Sporazum je potpisan, između ostalog, „u cilju formiranja skupštinske većine iz koje će nastati buduća Vlada Crne Gore“, kao i podrške Vladinim aktivnostima. Članom 6 Sporazuma, partije potpisnice su se obavezale da podrže izbor predsjednika Skupštine iz redova SDP-a“, kaže se u obrazloženju
0 komentar(a)
Ranko Krivokapić, Foto: Filip Roganović
Ranko Krivokapić, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 22.02.2016. 12:44h

Poslanici Demokratske partije socijalista (DPS), Bošnjačke stranke (BS), Force i Hrvatske građanske inicijative (HGI) pokrenuli su danas inicijativu za razrješenje predsjednika parlamenta Ranka Krivokapića sa te funkcije.

Poslanici, njih 36, predložili su i da sjednica, na kojoj će se raspravljati o razrješenju Krivokapića, bude održana 10. marta.

U obrazloženju predloga navodi se da je klub poslanika Socijaldemokratske partije (SDP), na vanrednoj sjednici 27. januara, na kojoj je Vlada dobila povjerenje, glasao protiv, čime je ta stranka jednostrano raskinula Sporazum o zajedničkom političkom djelovanju od 6. novembra 2012. godine, koji su zaključili DPS, SDP, Liberalna partija, Demokratska partija, BS, Koalicija Forca za jedinstvo i HGI.

„Sporazum je potpisan, između ostalog, „u cilju formiranja skupštinske većine iz koje će nastati buduća Vlada Crne Gore“, kao i podrške Vladinim aktivnostima. Članom 6 Sporazuma, partije potpisnice su se obavezale da podrže izbor predsjednika Skupštine iz redova SDP-a“, kaže se u obrazloženju.

Krivokapić je, dodaje se, kao predsjednik SDP-a, upravo glasovima te parlamentarne većine, 8. novembra 2012. godine, izabran za predsjednika Skupštine.

„Glasanjem protiv povjerenja Vladi, SDP je prestala da bude nosilac prava iz Sporazuma. Razrješenje Krivokapića predstavlja uslov da se nova politička realnost, nastala glasanjem Kluba poslanika SDP-a protiv Vlade Crne Gore, u Skupštini Crne Gore, usaglasi sa naprijed navedenim činjenicama i sa demokratskim standardima i parlamentarnom praksom“, navodi se u obrazloženju.

Bonus video: