Krivokapić odlučuje kada ga smjenjuju

O inicijativi DPS-a može se raspravljati samo na proljećnom zasjedanju kada šef parlamenta određuje dnevni red plenuma
104 pregleda 74 komentar(a)
Ranko Krivokapić, Foto: Boris Pejović
Ranko Krivokapić, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 22.02.2016. 06:21h

Iako su iz Demokratske partije socijalista (DPS) najavili da će danas pokrenuti inicijativu za razrješenje predsjednika parlamenta Ranka Krivokapića, skupštinska rasprava o njegovoj smjeni mogla bi biti odložena do aprila.

O inicijativi se može raspravljati samo na redovnom zasjedanju parlamenta koje počinje u martu, jer se vanredna sjednica parlamenta mora tražiti najmanje 15 dana ranije. Prema poslovniku, predsjednik Skupštine Crne Gore saziva sjednice savjetujući se sa članovima Kolegijuma o dnevnom redu plenuma.

“To praktično znači da se rasprava o Krivokapićevom razrješenju može odlagati barem do aprila. S druge strane, nije isključeno da predsjednik parlamenta tu inicijativu stavi na dnevni red već na nekoj od prvih sjednica proljećnog zasjedanja”, kazao je sagovornik “Vijesti” iz Skupštine.

Iz DPS-a su ranije kazali da će danas podnijeti inicijativu kako bi se postigao dogovor i potpisao sporazum o stvaranju uslova za slobodne i fer izbore. Oni su kazali da zahtjev za razrješenje podnose s obzirom na to da se Krivokapić “nije sam sjetio da podnese ostavku nakon što je njegova partija glasala za nepovjerenje vladi”. Premijer Milo Đukanović je nakon propasti pregovora o fer izborima kazao da bi uskoro mogao pokrenuti inicijativu za Krivokapićevu smjenu, navodeći da uprava parlamenta mora biti izraz većinske podrše u Skupštini. Dok je potpredsjednik Skupštine Milutin Simović najavio je da bi inicijativa mogla biti podnijeta brzo, Krivokapić je nakon parlamentarnog dijaloga kazao da je spreman da podnese ostavku na mjesto šefa parlamenta ukoliko DPS pristane na promjene uredničkog tima Javnog servisa.

Prema poslovniku, za razrješenje predsjednika parlamenta potrebno je najmanje deset potpisa poslanika, a o njegovoj smjeni glasa se tajno.

“Predsjedniku Skupštine prestaje funkcija prije isteka vremena na koje je biran prestankom mandata poslanika, ostavkom i razrješenjem. U slučĉaju podnošenja ostavke, predsjedniku Skupštine prestaje funkcija danom održavanja sjednice na kojoj je podnio ostavku, odnosno na prvoj narednoj sjednici Skupštine, ako je ostavku podnio u vremenu između dvije sjednice”, navodi se u poslovniku.

Nakon odluke o razrješenju predsjednika, kako se navodi, najmanje deset poslanika može predložiti novog šefa parlamenta. U slučaju da se to ne desi, parlamentom upravlja potpredsjednik iz partije sa najviše poslanika.

Front zove Krivokapića na ulicu

Funkcioner DF-a Vladislav Bojović kazao je da će taj politički savez podržati ostanak Krivokapića na mjestu šefa parlamenta, pod uslovom da se pridruži protestima. “Ako to ne učini, smatramo da ga sa mjesta predsjednika parlamenta treba smijeniti i glasovima opozicije”, kazao je Bojović, navodeći da Krivokapić i njegovi opozicioni partneri označe kraj parlamentarnog dijaloga, podignu politički zid prema DPS-u i napuste Skupštinu Crne Gore.

Bonus video: