DF: Podržaćemo Krivokapića ako se pridruži protestima

Poslanik Demokratskog fronta (DF), Vladislav Bojović je poručio bivšem ministru unutrašnjih poslova, Rašku Konjeviću da on neće, niti, kako je dodao Bojović, može biti mjera oštrine novih zahtjeva u pregovorima sa Đukanovićem
56 komentar(a)
Vladislav Bojović, Foto: Filip Roganović
Vladislav Bojović, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 21.02.2016. 15:42h

Iz Demokratskog fronta (DF) poručili su da će podržati ostanak predsjednika parlamenta, Ranka Krivokapića na toj funkciji pod uslovom da se pridruži protestima.

“Ako to ne učini, smatramo da ga sa mjesta predsjednika parlamenta treba smijeniti i glasovima opozicije”, kazao je poslanik Demokratskog fronta (DF), Vladislav Bojović.

On je naveo u saopštenju da je poznato je da je Crna Gora zemlja čuda, što ovih dana u političkom smislu doživljava, kako smatra Bojović, pravu kulminaciju.

“Ovo prije svega zahvaljujući Socijaldemokratskoj partiji (SDP), partiji koja je već 20 godina, od 1997. godine u čvrstom zagrljaju s Milom Đukanovićem lično, a time i u zagrljaju Demokratske partije socijalista (DPS)”, dodao je Bojović.

Prema njegovim riječima, SDP pritom sada želi, i pomažu mu da se stavi na čelo čitave opozicije, iako suštinski upravlja, kako je naveo Bojović, samo nekim opozicionim partijama, koje nijesu učestvovale na izborima.

“Uz to, SDP se ne libi da pod jedinstvom opozicije svrsta sebe i njoj lojalne opozicione partije, nabrajajući i one koje bi Krivokapić želio da stavi pod svoje okrilje, pri čemu iz opozicije isključuje DF kao najjači opozicioni subjekt”, saopštio je Bojović.

On smatra da se dešava još jedan politički apsurd da su se neke opozicione partije u borbi protiv DPS-a odmah opredijelile za partnerstvo sa Krivokapićem i SDP-om, odbijajući prije osam mjeseci da sa DF-om potpišu sporazum o minimumu političke saglasnosti i zajedničkom djelovanju, i da zajedno učestvuju na protestima od 27. septembra, čiji je cilj bio, i ostao, rušenje Vlade premijera Mila Đukanovića, i stvaranje prelazne bez njega.

“Umjesto toga, te opozicione partije prihvatile su poziv Krivokapića da pregovaraju s Đukanovićem, i na kraju čak podržale koncept Pozitivne Crne Gore da s Đukanovićem vode dijalog o rekonstrukciji njegove Vlade sa njim na čelu, ali i za ostanak Ranka Krivokapića na čelu Skupštine”, naveo je Bojović.

On je kazao da, uprkos svemu, pozdravlja otklon SDP-a od DPS-a, ali smatra da to nije dovoljno.

“Neophodno je da Krivokapić i njegovi opozicioni partneri označe kraj dijaloga, podignu politički zid prema DPS-u, napuste Skupštinu, i zajedno sa DF-om organizuju nastavak protesta sa ciljem obaranja Vlade Đukanovića i formiranja prelazne vlade bez njega“.

On je poručio bivšem ministru unutrašnjih poslova, Rašku Konjeviću da on neće, niti, kako je dodao Bojović, može biti mjera oštrine novih zahtjeva u pregovorima sa Đukanovićem.

To su, naveo je on, jedini i najoštriji uslovi za koje će se boriti do kraja.

“A kad je Konjević u pitanju, pošto sad nema imunitet, očekujemo od Vrhovnog državnog tužioca da pokrene postupak protiv njega zbog brutalne upotrebe sile 17. i 24. oktobra, zbog divljačkog prebijanja, trovanja i hapšenja mirnih demonstranata i poslanika”, saopštio je Bojović.

Prema njegovim riječima, imajući sve to u vidu, politički je licemjerno i za DF apsolutno neprihvatljivo da Konjević sada nastupa, i govori u ime opozicije, i opredjeljuje pravac njenog daljeg djelovanja.

Bonus video: