"Podaci o izviđajnom postupku ne smiju se objaviti bez odobrenja Glavnog specijalnog tužioca"

Jonica predlaže da se bez posebnog odobrenja sudije za istragu nadležnog suda ne smiju objaviti podaci istražnog postupka koji su naredbom Specijalnog tužilaštva, shodno Zakoniku o krivičnom postupku, određeni kao tajni
4 komentar(a)
Snežana Jonica, Foto: Savo Prelević
Snežana Jonica, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 21.02.2016. 13:01h

Podaci o izviđajnom postupku ne smiju se objaviti bez odobrenja Glavnog specijalnog tužioca, odnosno specijalnog tužioca, koga on ovlasti, navodi se u amandmanu poslanice Socijalističke narodne partije Snežane Jonice.

Ona je predložila izmjene Zakona o specijalnom državnom tužilaštvu koji se nalazi u skupštinskoj proceduri.

Jonica predlaže da se bez posebnog odobrenja sudije za istragu nadležnog suda ne smiju objaviti podaci istražnog postupka koji su naredbom Specijalnog tužilaštva, shodno Zakoniku o krivičnom postupku, određeni kao tajni.

"Neovlašćeno objavljivanje ovih podataka je krivično djelo povreda tajnosti postupka iz Krivičnog zakonika Crne Gore", navodi se u amandmanu.

Jonica ističe da je u predmetima iz nadležnosti Specijalnog državnog tužilaštva koji su u fazi izviđaja i istrage, radi što efikasnijeg postupanja, ograničeno pravo javnosti na informacije zato što njihovo objavljivanje u određenim fazama može uticati na kvalitet i efekte vođenje postupka.

"Nedavna praksa objavljivanja raznih informacija, tačnih i netačnih, potvrdila je potrebu da se preciznije definiše zabrana i odgovornost za objavljivanje ovih podataka", navodi Jonica.

Ona je predložila amandmanom da rukovodioca policijskog odjeljenja i njegove članove bira direktor Uprave policije, na predlog Glavnog specijalnog tužioca, u roku od 15 dana od dobijanja predloga, koji mora biti obrazložen.

"Smatramo cjelishodnim da se ovaj član Zakona o spacijalnom tužilaštvu promijeni na način da jasno bude definisano ko predlaže i ko postavlja rukovodioca policijskog odjeljenja i u kojem roku se to mora obaviti", navodi Jonica.

Bonus video: