DPS: U ponedjeljak inicijativa za smjenu Krivokapića

U saopštenju se dodaje da je ponovno pominjanje riječi ostavka i smjena, kod Krivokapića "osvježilo nedavne i prouzrokovalo nove traume."
64 pregleda 44 komentar(a)
Ranko Krivokapić, Foto: Filip Roganović
Ranko Krivokapić, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 20.02.2016. 18:39h

Demokratska partija socijalista saopštila je da je pripremljena inicijativa za smjenu predsjednika Parlamenta Ranka Krivokapića, koja će biti procesuirana u ponedjeljak.

"Upravo zbog toga, da bi se dogovorili, da bi došli do Sporazuma o stvaranju uslova za slobodne i fer izbore, da ne bi više čekali da se sam sjeti da podnese ostavku, da bi otklonili taj deformitet nezabilježen u demokratskoj i parlamentarnoj praksi, pripremljena je inicijativa za smjenu predsjednika Parlamenta, koja će biti procesuirana u ponedjeljak – a zora", saopštili su iz DPS-a.

U saopštenju se dodaje da je ponovno pominjanje riječi ostavka i smjena, kod Krivokapića "osvježilo nedavne i prouzrokovalo nove traume."

"To najbolje ilustruje ponovno gubljenje logičkog kompasa. Imajući u vidu da je njegov politički kompas odavno izvan funkcije, nekontrolisane reakcije na te njemu omražene riječi nijesu se dugo čekale. U svom prepoznatljivom maniru, ako za ove namjene ne troši svoje saradnike/ce, onda se krije iza partijskih saopštenja. Bili smo svjedoci brojnih maštovitih priviđenja u tim reakcijama. Ovoga puta priviđa se i nekakva vladavina pendrecima, zaboravljajući da je odgovornost za resor MUP-a bila pod dugogodišnjom vladavinom njegovih najbližih saradnika – više od 13 godina, taman koliko je i on bio na funkciji predsjednika Parlamenta. A kako reče skoro jedan analitičar „fotelju posljednjeg koji je bio odgovoran za 'pendrek', Krivokapić je žrtvovao u pokušaju da sačuva svoju“. Svima je više nego jasno, da Krivokapić odbrojava u svojoj fotelji, ne minut, dva - kako on to voli da kaže, nego nedjelju, dvije - kako Poslovnik predviđa i da ovakvi komični pokušaji traženja krivice u svemu i svakome, predstavljaju njegove posljednje aktivnosti na toj poziciji", kazali su iz DPS-a.

U saopštenju se dodaje da je svjestan negdje i sam Krivokapić te činjenice, ali ne može još da je prihvati.

"O tome koliko je SDP-u stalo do svojih pozicija, ne treba tražiti bolji primjer od samog lidera SDP-a, iako on tvrdi drugačije. Mnogo puta je to pokazao, a posebno u zadnje vrijeme. Najnoviji dokaz je činjenica da je sebe – svoju funkciju predsjednika Parlamenta, umetnuo u sami uvod Sporazuma i na tome do kraja ultimativno insistirao", kazali su iz DPS-a.

U saopštenju se dodaje da je Krivokapić, da bi obezbijedio tu garanciju svojoj poziciji, promovisao model pregovaranja „ništa nije dogovoreno – dok se sve ne dogovori“.

"Dakle ništa nije dogovoreno – dok se ne obezbijedi njegova funkcija. Vjerujemo da će to biti put za postizanje Sporazuma i jasan znak da Crna Gora i njene potrebe dogovora i ukupnog stvaranja atmosfere povjerenja, ne mogu biti zatočenici pozicije predsjednika Parlamenta, i ne malog broja pozicija u vlasti (preko 25%), koje SDP sada pokriva", zaključili su iz DPS-a.

Bonus video: