Đukanović odbio Katnića

“Spreman sam da pomognem, ali nisam spreman da pomažem tako što ću preuzimati i ingerencije drugih državnih organa. To je rušenje sistema i to ne radim. U zakonu je jasno napisano ko postavlja a ko daje saglasnost za to”, rekao je Đukanović na presu u Skupštini
113 pregleda 40 komentar(a)
Milivoje Katnić, Foto: Savo Prelević
Milivoje Katnić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 20.02.2016. 07:45h

Premijer Milo Đukanović odbio je da vlada preuzme donošenje odluke oko izbora šefa specijalnog policijskog istražnog tima, navodeći da je zakonom precizirano kako se to radi.

“Spreman sam da pomognem, ali nisam spreman da pomažem tako što ću preuzimati i ingerencije drugih državnih organa. To je rušenje sistema i to ne radim. U zakonu je jasno napisano ko postavlja a ko daje saglasnost za to”, rekao je Đukanović na presu u Skupštini.

Glavni specijalni tužilac je ranije na kontrolnom saslušanju u parlamentu rekao da je do sada predlagao četiri ili pet kandidata za šefa specijalnog policijskog tima, ali da je to direktor policije Slavko Stojanović odbio. On je objasnio da je na kraju za to mjesto predložio šefa odsjeka za suzbijanje privrednog kriminala Uprave policije Dragana Radonjića, ali da je Stojanović i to odbio. Nakon toga je direktor policije za šefa specijalnog policijskog tima predložio policijske službenike koje je ranije Katnić nudio, a Stojanoviću su bili neprihvatljivi. Specijalni tužilac je kazao da rješenja ovog problema očekuje od Vlade u okviru koje je Uprava policije i da on više nema o čemu da pregovara na tu temu sa Stojanovićem.

Direktor policije je prije dva dana izjavio da neće da imenuje Radionjića jer ne radi dobro posao, iako statistika MUP-a pokazuje suprotno.

“Moramo se naučiti u ovom društvu i zemlji da sarađujemo. Jer niko nije dovoljan sam sebi i niko ne može sam nezavisno od drugih u sistemu da ispostavlja određena rešenja. Nikada neću prihvatiti poziv da rješavam pitanja umjesto drugih koji to treba da rade u sistemu”, rekao je Đukanović.

Iako je Kantić rekao da je Ministarstvu pravde dostavio predlog izmjene zakona o specijalnom tužilaštvu, prema kome bi on imao glavnu riječ u imenovanju šefa policijskog tima, premijer je kazao da će se Vlada o tome izjasniti.

“Kada ta inicijativa dođe do vlade, ona će se o tome izjasniti, zasada koliko ja znam ona nije ni ušla u Vladu”, rekao je Đukanović.

Bonus video: