Đukanović: Pitanje povjerenja Krivokapiću mogu pokrenuti u svakom trenutku

"Smatram da je za političko zdravlje jako važno da se ponašamo u skladu sa onim uzusima koje važe svuda u demokratskom svijetu. To je da imamo jasan odnos većine i manjine i da parlament i vlada treba da budu izraz političke većine u datom trenutku", kazao je Đukanović
26 komentar(a)
Milo Đukanović, Foto: Gov.me
Milo Đukanović, Foto: Gov.me
Ažurirano: 19.02.2016. 19:57h

Predsjednik Vlade Crne Gore Milo Đukanović rekao je da Demokratska partija socijalista (DPS) odnosno on lično, pitanje povjerenja predsjedniku Skupštine Ranku Krivokapiću može pokrenuti u svakom trenutku.

"Kao racionalni ljudi procjenjujemo šta je preče u kom trenutku. Čini mi se da je preče da čuvamo konstruktivnu atmosferu i da se dogovaramo oko rješenja koje mogu biti novi kvaliteti u političkom životu Crne Gore. Ali ovo je otvoreno pitanje i smatram da je za političko zdravlje jako važno da se ponašamo u skladu sa onim uzusima koje važe svuda u demokratskom svijetu. To je da imamo jasan odnos većine i manjine i da parlament i vlada treba da budu izraz političke većine u datom trenutku", kazao je Đukanović.

Premijer nije isključio mogućnost da će pokrenuti pitanje povjerenja Krivokapiću.

Na pitanje da li će tražiti da se glasa o povjerenju Krivokapiću kao što je najavio tokjom skupštinske rasprave o povjerenju Vladi, premijer je po okončanju razgovora o fer i slobodnim izborima rekao da DPS, odnosno on pitanje povjerenja Krivokapiću može pokrenuti u svakom trenutku

Nedugo zatim, predsjednik poslaničkog kluba DPS Milutin Simović kazao je za RTCG da će DPS uputiti inicijativu za smjenu Krivokapića.

Jasna je nagodba koju nudi Krivokapić, licitirajući sa funkcijom predsjednika parlamenta. Kao da je to njegovo vlasništvo. Mi ćemo odmah pokrenuti inicijativu za njegovu smjenu u skladu sa Poslovnikom parlamenta", rekao je Simović za Dnevnik RTCG.

On je kazao da bi to učinili i ranije, ali da su u DPS-u očekivali da će se Krivokapić sam odlučiti na taj jedini logičan korak.

"Jer njegovo istrajavanje na toj funkciji kao da se ništa nije desilo 27. januara u parlamentu, nepoznato je u praksi parlamentarizma", kazao je Simović za RTCG.

Kazao je i da je to isto kao da premijer Đukanović, da Vlada kojim slučajem nije dobila povjerenje, taržio i dalje da bude na čelu Vlade, bez obzira ima li ili nema većinu.

"A što se opsesije funkcijom predsjednika tiče, o čemu govori Krivokapić, on zaista najbolje zna šta to znači jer je jedinik on time opsjednut", zaključio je Simović za RTCG.

Lider Liberalne partije Andrija Popović koja je u koaliciji sa DPS je u više navrata tražio od Krivokapića da podnese ostavku.

Parlamentarni dijalog o sporazumu za stvaranje uslova za slobodne i fer izbore nije uspio.

Bonus video: