Demokrate: Predlog zakona o zaradama zaposlenih u javnom sektoru povući iz procedure

Ona smatra da je neprihvatljivo da u Crnoj Gori, koja je Ustavom deklarisana kao država socijalne pravde, Vlada predlaže da se drastično poveća raspon između najnižeg i najvišeg koeficijenta za obračun zarada u javnom sektoru, predlažući da se taj raspon sa sadašnjih 1:7,4 poveća na 1:12,3
2 komentar(a)
Zdenka Popović, Foto: Demokratska Crna Gora
Zdenka Popović, Foto: Demokratska Crna Gora
Ažurirano: 19.02.2016. 14:43h

Predlog zakona o zaradama zaposlenih u javnom sektoru treba povući iz procedure, jer se njime, kako su ocijenili iz Demokratske Crne Gore, šteti najvećem broju službenika i namještenika, a visoki državni funkcioneri privileguju.

„Za Demokrate je neprihvatljivo da Vlada potrebu da se pitanje zarada u javnom sektoru uredi jednim zakonom, zloupotrijebi na štetu najvećeg broja službenika i namještenika, a istovremeno privilegovanjem visokih državnih funkcionera i zaposlenih u njihovim kabinetima“, ocijenila je potpredsjednica Demokratske Crne Gore, Zdenka Popović.

Ona smatra da je neprihvatljivo da u Crnoj Gori, koja je Ustavom deklarisana kao država socijalne pravde, Vlada predlaže da se drastično poveća raspon između najnižeg i najvišeg koeficijenta za obračun zarada u javnom sektoru, predlažući da se taj raspon sa sadašnjih 1:7,4 poveća na 1:12,3.

Popović je podsjetila da je, po važećem zakonu, najviši koeficijent predviđen za zaradu Predsjednika Crne Gore i on iznosi 14,84, a najniži koeficijent je dva.

Predloženim Zakonom o zaradama u javnom sektoru, najviši koeficijent bi se, kako je kazala, povećao sa sadašnjih 14,84 na 32, a najniži sa dva na 2,6.

“Očigledno je da bi se predloženim zakonom koeficijenti za nosioce najviših državnih i drugih javnih funkcija povećali više nego duplo, dok bi se koeficijenti za namještenike i najveći broj službenika sa zvanjem referent, savjetnik, ovlašćeno službeno lice i načelnik povećali samo simbolično“, pojasnila je Popović.

Ona je dodala da je ministar prosvjete obavijestio javnost da će zarade u prosvjeti biti povećane za samo 5,5 odsto, a slično je najavljeno i za oblast zdravstva.

Prema riječima Popović, zapažaju se i brojne nelogičnosti koje ukazuju da se Vlada prilikom predlaganja visine koeficijenta za pojedine poslove nije rukovodila objektivnom ocjenom složenosti i odgovornosti za te poslove, već prvenstveno, kako je navela, tituliranjem pojedinih zvanja i pozicija u kojoj se ti poslovi obavljaju.

„Neprihvatljivo je, na primjer, da se poslovi šefa kabineta Predsjednika Crne Gore, Predsjednika Vlade i Predsjednika Skupštine, kao i poslovi savjetnika, u ovim kabinetima, vrednuju koeficijentom 22, a poslovi direktora Uprave policije, Poreske uprave i Uprave carina koeficijentom 19, ili poslovi predsjednika opštine koeficijentom 20“, dodala je Popović.

Ona je kazala da je za Demokrate skandalozno i bez ikakvog osjećaja odgovornosti za aktuelni društveni trenutak poslove inspektora i ovlašćenih službenih lica vrednovati koeficijentom od sedam do 7,4 što je, kako je navela, tri puta manje od koeficijenta za poslove savjetnika u kabinetu predsjednika Crne Gore, Vlade ili Skupštine čiji je koeficijent 22.

„Ovakvim vrednovanjem poslova onih koji treba da otkrivaju pojedince koji ne poštuju zakon i koji vrše krivična djela, Vlada potvrđuje našu ocjenu da joj nije stalo do djelotvorne borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala“, poručila je Popović.

Ona smatra da tako koncipiran Zakon o zaradama, neminovno stvara lično nezadovoljstvo i demotivisanost velikog broja zaposlenih u javnom sektoru, što će, kako je ocijenila Popović, imati za posljedicu i odliv kvalitetnog kadra sa svim negativnim posljedicama.

Bonus video: