Nastojanja Vlade politički značajan impuls

Marković je naglasio da Crna Gora i dalje očekuje podršku Slovačke u pogledu važnih procesa sa kojima se država suočava, a naročito na putu NATO i evropskih integracija
0 komentar(a)
Roman Hloben, Foto: Vlada Crne Gore
Roman Hloben, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 19.02.2016. 13:19h

Nastojanja crnogorske Vlade da pod okriljem institucija stvori uslove za legitimitet izbornog procesa politički je značajan impuls, ocijenjeno je na sastanku ambasadora Slovačke, Romana Hlobena i potpredsjednika crnogorske Vlade, Duška Markovića.

Iz Vlade je saopšteno da je Hloben pokazao razumijevanje prema snažnim nastojanjima Vlade da suštinskim demokratskim i političkim dijalogom sa opozicijom, pod okriljem institucija, stvori uslove za puni legitimitet izbornog procesa koji će uslijediti.

“Sagovornici su se usaglasili da je takav pristup na važnim adresama ocijenjen kao politički prepoznatljiv impuls i da je Vlada i prije zaključivanja potencijalnog sporazuma svojom ponudom za ulazak opozicije učinila jedinstven presedan u političkoj praksi koji podstiče demokratski optimizam u Crnoj Gori”, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je Marković naglasio da Crna Gora i dalje očekuje podršku Slovačke u pogledu važnih procesa sa kojima se država suočava, a naročito na putu NATO i evropskih integracija.

U tom kontekstu je ukazao na dosadašnju posvećenost Slovačke u prepoznavanju najboljih interesa Crne Gore i njenih građana.

“Osim plodotvorne saradnje, oni su se ogledali u zalaganju za upućivanje Crnoj Gori poziva za članstvo u Alijansi, ali i u kontinuiranoj podršci tokom dosadašnjeg pregovaračkog procesa sa Evropskom unijom”, kazao je Marković.

On je, kako se navodi, istakao da je Slovačka duži niz godina pokazivala razumijevanje ukupnih procesa u Crnoj Gori kroz podršku izgradnji demokratije i civilizacijskih kapaciteta.

Bonus video: