Milić: Inicijativu za referendum o NATO podržalo preko 73.000 građana

„To je skoro 50 odsto više nego što je predviđeno Ustavom, da bi referendum bio legitiman, odnosno da bi se inicijativa mogla pokrenuti u Skupštini Crne Gore“, kazao je Milić na konferenciji za novinare
0 komentar(a)
Srđan Milić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Srđan Milić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 19.02.2016. 19:19h

Inicijativu Socijalističke narodne partije (SNP) za održavanje referenduma o pristupanju Crne Gore u NATO savez podržalo je oko 73,5 hiljada građana.

Predsjednik SNP-a, Srđan Milić je podsjetio da je, na sjednici Glavnog odbora te partije, 26. decembra donešena odluku o pokretanju inicijative, a do 15. februara ju je, kako je rekao, podržalo 73.494 građanina.

„To je skoro 50 odsto više nego što je predviđeno Ustavom, da bi referendum bio legitiman, odnosno da bi se inicijativa mogla pokrenuti u Skupštini Crne Gore“, kazao je Milić na konferenciji za novinare.

On smatra da će to biti inicijativa koja će dobiti najveću podršku među građanima Crne Gore.

„Postoje dva dokumenta, jedan gdje se inicijativa potpisuje a drugi se odnosi na zaštitu podataka ličnosti“, objasnio je Milić, dodajući da svaki građanin potpisivanjem tog dokumenta daje saglasnost SNP-u da može koristiti njegove lične podatka za realizaciju inicijative.

Na pitanje da li će učestvovati na današnjem dijalogu i da li će se prikloniti onome što je juče predložio Demokratski front ako ne budu ispinjeni zahtjevi SNP, Milić je rekao da nema razloga da izbjegava parlamentarni dijalog.

„SNP se nikada nije priklanjala nikome, imamo svoje zaključke, polazne osnove, ali čućemo kakve će stavove iznijeti kolege“, poručio je Milić.

On, kako je rekao, ovaj dan nedoživljava kao dan D i inisistira na tome da nema razloga da dijalog bude zatvoren za javnost.

„Neka prisustvuju mediji, neka građani čuju o čemu politički lideri razgovaraju i na koji način će rješavati krizu u kojoj se država nalazi“, kazao je Milić.

Lider SNP-a je poručio kolegama, koji učestvuju u dijalogu, da više nemaju samo zaključak i polazne osnove izvršnog odbora te partije, već imaju 73 494 potpisa građana koji traže referendum.

„U dijalogu više niko ne postavlja pitanje žašto referendum već kad će on biti održan“, kazao je Milić.

On je podsjetio da je SNP tražio da, zbog racionalnosti, referendum bude održan isti dan kad i parlamentarni izbori.

Glavni odbor SNP-a će, prema riječima Milića, nakon današnjeg sastanka u parlamentu zauzeti konačan stav o tome šta će dalje raditi.

Bonus video: