Leković tražio platu za još četiri godine

Leković je ostao bez funkcije od 31. decembra, kada je nadležnosti Komisije i Uprave za antikorupcijsku inicijativu preuzela Agencija za sprečavanje korupcije
91 pregleda 20 komentar(a)
Slobodan Leković, Foto: Savo Prelević
Slobodan Leković, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 19.02.2016. 07:26h

Administrativni odbor Skupštine Crne Gore odbacio je juče zahtjev bivšeg predsjednika Komisije za sprečavanje sukoba interesa Slobodana Lekovića da prima platu naredne četiri godine, iako mu je prestao mandat u decembru 2015. Odbor je zahtijev odbio kao neosnovan većinom glasova.

Leković je u zahtjevu Odboru podsjetio da je u avgustu 2014. izabran za predsjednika Komisije te da mu je mandat trebalo da traje pet godina.

Leković je ostao bez funkcije od 31. decembra, kada je nadležnosti Komisije i Uprave za antikorupcijsku inicijativu preuzela Agencija za sprečavanje korupcije.

U zahtjevu Odboru, Leković je upozorio da dužnost predsjednika prestaje istekom vremena na koji je izabran, ostavkom ili razrješenjem, navodeći da nema zakonskog osnova odluka Odbora kojom gubi pravo na zaradu i dodatak na funkciju.

Odbor se saglasio da Leković naknadu prima godinu dana, kao što je to propisano Zakonom o primanjima javnih funkcionera.

Prema tom Zakonu funkcioneri, koji nakon toga ostanu nezaposleni, godinu nakon toga imaju pravo na nadoknadu u visini mjesečne plate, ili dvije godine u slučaju da im toliko nedostaje do prava na penzionisanje.

Bonus video: