Marković poručio Katniću da poštuje zakon

Marković kazao da će zahtjev Pozitivne ispuniti
105 pregleda 28 komentar(a)
Ivica Stanković, Milivoje Katnić, Duško Marković, Foto: Savo Prelević
Ivica Stanković, Milivoje Katnić, Duško Marković, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 19.02.2016. 06:34h

Potpredsjednik Vlade Duško Marković indirektno je poručio glavnom specijalnom tužiocu Milivoju Katniću da mora da se pridržava Zakona o specijalnom tužilaštvu, koji ga obavezuje da učestvuje u izboru šefa specijalnog istražnog policijskog tima.

On je to rekao u Skupštini tokom polemike između bivšeg ministra Raška Konjevića i lidera Pozitivne Crne Gore Darka Pajovića na tu temu.

Konjević je podsjetio da je Pozitivna uslovila podršku Vladi postavljenjem rukovodioca policijskog odjeljenja u roku ne dužem od 15 dana, nakon čega je Pajović uzvratio da će on biti izabran.

Marković je zatim rekao da se iz "polemike moglo zaključiti da Vlada nije ispunila obavezu iz glasanja o poverenju", objašnjavajući da se radi o poštovanju zakona i da je to "zajednički poziv onima na koje se zakon odnosi da ga primjenjuju".

"Niko nije iznad zakona, bez obzira da li su iz policije, sudstva, tužilaštva", rekao je Marković.

Glavni tužilac je tokom saslušanja u Skupštini poručio da mu ne pada na pamet da se više dogovara oko šefa specialnog tima sa direktorom Uprave policije Slavkom

Stojanovićem i da to treba da riješi Vlada, dok je direktor policije “Pobjedi” kazao da ne može da udovolji Katniću, koji insistira da šef tima bude Dragan Radonjić, rukovodilac Odsjeka za privredni kriminal Uprave policije, jer on ima loše rezultate rada.

Stojanović je međutim prošle godine pohvalio taj odsjek, navodeći da su u Velikoj Britaniji uštedjeli "73 miliona funti otkrivanjem 239 miliona krijumčarenih cigareta".

Izvještaj o radu MUP-a za prošlu godinu nije objavljen, a statistika za 2014. pokazuje da je Radonjićev odsjek otkrio 841 krivično djelo privrednog kriminaliteta, što je za 11,8 odsto više u odnosu na 2013. godinu.

"U 2013. otkrivena su 752 krivična djela privrednog kriminaliteta, što je za 15,8 odsto više u odnosu na 2012. godinu”, piše u izvještaju MUP-a.

Katnić je juče saopštio da je Odsjek kojim rukovodi Radonjić postigao “sjajne rezultate, koji su značajno doprinijeli uspjehu u radu Specijalnog tužilaštva”.

Bonus video: