Za lokalne izbore u Tivtu moguća jedna koalicija, ostali još kalkulišu

Većina stranaka, potvrdili su "Vijestima" njihovi fukcioneri, priprema se za samostalni nastup, a za sada izvjesno da će na izvorima učestvovati najmanje jedna koalicija i samostalno, tri nezavisne građanske liste – "Tivatska akcija", "Arsenal za Tivat" i "Bokeški Forum"
5 komentar(a)
Tivat, Foto: A.Marković
Tivat, Foto: A.Marković
Ažurirano: 18.02.2016. 20:25h

Lokalni izbori u Tivtu 17. aprila, izvjesno je, biće jedni od najinteresantnijih u tom gradu u posljednjih 25 godina, ne samo zbog "bogatstva" političke scene jer će se za povjerenje Tivćana nadmetati desetak izbornih listi, već i zbog toga što će aktuelne političke prilike donijeti "rat" mnogih dugogodišnjih saveznika, ali i obnovu nekih "starih političkih prijateljstava" od prije 15 i više godina.

Većina stranaka, potvrdili su "Vijestima" njihovi fukcioneri, priprema se za samostalni nastup, a za sada izvjesno da će na izvorima učestvovati najmanje jedna koalicija i samostalno, tri nezavisne građanske liste – "Tivatska akcija", "Arsenal za Tivat" i "Bokeški Forum".

Uprkos zvaničnoj bojkot-retorici čelnika stranke Andrije Mandića, prema nezvaničnim saznanjima „Vijesti“, koaliciono će nastupiti NOVA, DSS, SRS i eventualno DNP Milana Kneževića ukoliko u dogledno vrijeme ta stranka zaokruži svoju partijsku infrastrukturu u Tivtu.

Samostalno će na izbore Demokrate Alekse Bečića, a to će, prema riječima predsjednika OO te partije Ilije Janovića, učiniti i HGI.

"Idemo samostalno na izbore, a tu odluku još samo formalno treba da potvrdi Središnji odbor stranke", kazao je Janović.

"Kao i na prethodnim, DPS će i na ove lokalne izbore najvjerovatnije izaći samostalno jer smo najjača partija zbog čega očekujemo da ćemo dodatno poboljšati svoj položaj u vlasti nakon 17.aprila", rekao je predsjednik OO DPS Tivta dr Siniša Kusovac.

Njihov dugogodišnji lokalni koalicioni partner iz vlasti, tivatski SDP koji je i u prethodna dva navrata samostalno izlazio na izbore, još nije definitivno prelomio, osim u činjenici da predizbone koalicije sigurno neće praviti upravo sa DPS i sa Socijaldemokratama Ivana Brajovića.

"Planiramo samostalan nastup, ali imamo u vidu i nove okolnosti na političkoj sceni, brojnost partija i listi što bi moglo dovesti do rasipanja glasova u osnovi nekog sličnog profila biračkog tijela. Stoga ćemo još vidjeti što se događa pa nije isključena mogućnost da bude predizborne saradnje sa nekim od aktera izbora, poput recimo URA-e", istakao je predsjednik OO SDP Tivta Krsto Bošković.

URA sa druge strane, prema riječima člana Koordinacionog odbora te stranke, Neđeljka Rudovića, smatra da je "još rano da se izjašnjava" o načinu nastupa na izborima u najmanjoj bokeljskoj opštini.

"Mi u OO Tivat smo najbliži odluci da idemo samostalno na izbore, ali će definitivan stav o tome donijeti organi partije", istakao je čelnik tivatskih Socijaldemokrata Zdravko Mitrović.

SD je inače, lokalna javnost već "vidjela" u predizbornoj koaliciji sa DPS s obzirom na izuzetno prisne odnose partije Ivana Brajovića i stranke premijera Mila Đukanovića na državnom nivou.

Rezervisan oko modaliteta nastupa PzP, lider te partije Nebojša Medojević je naglasio da će jedinstvenu odluku o izborima u Tivtu "donijeti na nivou DF".

"Tu odluku DF još nije donio imajući u vidu da u ovom trenutku nema nikakvih uslova za održavanje iole fer i poštenih izbora u Crnoj Gori. Čekamo da vidimo što će biti konačan ishod ovih razgovora i kvazipregovora vlasti i dijela opozicije oko izbornih uslova i ambijenta i shodno tome i spremnosti cijele opozicije za eventualni bojkot, DF će donijeti jedinstvenu odluku i kada su tivatski izbori u pitanju", rekao je "Vijestima" Medojević.

Predsjednik OO NOVE Rato Brajković takođe smatra da nisu stvoreni uslovi za fer izbore i da su "još veće mogućnosti za razne manipulacije i zloupotrebe na opštinskom, u odnosu na državni nivo".

On stoga nije htio da se zvanično izjašnjava o tome hoće li NOVA i na koji način učestvovatu u tivatskoj izbornoj trci.

"Na izbore 99 odsto izlazimo samostalno, ali u svakom slučaju čekamo da vidimo što će biti ishod pregovora koji se o ukupnom ambijentu za sprovođenje fer izbora u Crnoj Gori, vode u Podgorici. OO SNP Tivta smatra da nije korektno od predsjednika Filipa Vujanovića što je lokalne izbore u Tivtu raspisao za 17.april, imajući u vidu da taj pregovarački proces još traje", rekao je čelnik tivatske SNP Nebojša Vukasović.

"Smatramo da su izbori u Tivtu raspisani po zakonu, te imajući u vidu interese države i partije, opredijelićemo se u vezi načina učešća na njima. U ovom trenutku, spremamo se za samostalan nastup", kazao je politički direktor Pozitivne Aleksandar Ražnatović.

Spremnost za smaostalan nastup proklamovale su CDU i LP, ali su istoivremeno te partije poslale i signale da su spremne na predizborno koaliranje sa "partijama sa kojima dijelimo stanovišta o građanskim i demokratskim principima i vrijednostima".

DEMOS u Tivtu još nema formiran OO, tako da je bilo nemoguće saznati koje su lokalne intencije te stranke.

Risančić: Ako bojkota ne bude, da se pravi prosrpski patriotski blok

"Svima je jasno da su svi izbori i referendum u Crnoj Gori bili pokradeni, pa je vrlo vjerovatno da će tako biti i sa ovima. DSS smatra da ako je čitava opozicija za bojkot, onda to treba I učiniti. Ukoliko ne, mi smo za to da se u Tivtu napravi blok svih srpskih i patriotskih subjekata", istakao je predsjednik OO DSS Dejan Risančić dodajući da se na terenu već uveliko sprovode nedozvoljene radnje, poput predizbornog zapošljavanja na aerodromu Tivat a u čemu se nadmeću SDP i SD.

Prema izvorima "Vijesti" Aerodromi Crne Gore u petak su objavili konkurs za pet radnih mjesta na aerodromu Tivat, od čega se četiri odnosi na pozicije sa kojih su radnici otišli u penziju ili su prebačeni na druge dužnosti u ACG.

Oglas je prema tvrdnjama našeg izvora, bio postavljen u poslijepodnevnim časovima na oglasnoj tabli Biroa rada Tivat i uklonjen je nakon samo dva sata.

Nije međutim, objavljen ni na sajtu ACG ili Zavoda za zapošljavanje, niti u nekoj od dnevnih novina, zbog čega je već podnešena prijava Inspekciji rada.

Bonus video: